Interaktív megbeszélés

2022.01.29. 11:56

Az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság került a fókuszba

Interaktív klímastratégiai megbeszélést szerveztek a szekszárdiaknak kedden online formában. A konzultációt dr. Döbrönte Katalin fenntarthatósági szakértő és Pintér Janka moderátor vezették, mely során olyan témák is felmerültek, mint az energiafogyasztás és annak csökkentési lehetőségei.

Farkas Eszter

Illusztráció: Shutterstock

A beszélgetés során vizsgálták a lakosság egyéni és társadalmi felelősségének fontosságát a klímaváltozással szemben. Az előadók több hasznos példával is szolgáltak arra vonatkozóan, hogyan tehetnek az érdeklődők a rohamosan romló helyzet ellen háztartásonként. Bemutatták az éghajlatváltozással kapcsolatos legfőbb problémákat, valamint a fenntarthatóság jelentőségét is hangsúlyozták. 

Az első vizsgált témában kitértek az épületenergetika kérdésére, ahol a háztartáson belüli megújuló energiák alkalmazását és az okoseszközök használatának jelentőségét is kiemelték. 

– Az energiafogyasztás nagy részét, akár a felét, a hűtés és a fűtés teszi ki. A városok várható növekedésével egyre nagyobb nyomás helyezkedik majd az ellátó infrastruktúrákra. Az ezekkel való foglalkozás, nagyon fontos kérdéskör. A távhő- és a távfűtő rendszerek elterjedtsége a jövőbeni kapcsolódás ezekhez az infrastruktúrákhoz, ami fontos eszköz lehet a kibocsátáscsökkentésben. 

Mi mindenre gondolunk, ha épületenergetikáról beszélünk? Energiasemleges épületekre, például Szekszárdon is van egy ilyen zöldház, ami pár évvel ezelőtt készült, és egy mintapro- jektként valósult meg. Azóta nem tudunk arról, hogy vannak-e újabb zöldházak. Gondolunk még a hőszivattyúzásra, a LED-világításra, a különböző okoseszközökre, akár az okosablakokra, amiket távolról is tudunk szabályozni attól függően, hogy napsütéses vagy kevésbé napsütéses időszak van – mondta el Döbrönte Katalin. 

A felmerülő témák közül a közlekedésre is nagy hangsúlyt fektettek. Felmérték a résztvevők ezzel kapcsolatos szokásait, és több opciót is bemutattak a gépjárműhasználat csökkentésére vonatkozóan. A témákat lezárva azokkal kapcsolatban több kvízjellegű kérdést is feltettek, monitorozva a jelenlévők reakcióit. 

Tippek, trükkök a fenntartható jövőért

A legfontosabb tanács, hogy vásároljunk tudatosabban és mértékletesen. A vásárlások során próbáljunk minél kevesebb szemetet felhalmozni, például műanyag zacskók helyett érdemes többször használható szövetzacskót vinnünk magunkkal. Próbáljunk helyi termelőktől vásárolni, és több szezonális gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Ugyanez a tudatosság és mértékletesség természetesen az életünk minden területére vonatkozik. Ezen az elven tudjuk csökkenteni a keletkező élelmiszer-hulladékot is. 

Ha mégis keletkezik felesleg élelmiszer, felajánlhatjuk a rászorulók részére, például egyre több városban találunk ételgyűjtő dobozokat kihelyezve. Érdemes megvizsgálnunk az utazási szokásainkat is. Lehetőségeinkhez mérten lecsökkenteni azokat a távolságokat, amiket gépjárművel teszünk meg. Kisebb tá­vok megtételére használjunk inkább kerékpárt vagy gyalogoljunk, ezeket az apró változtatásokat szervezetünk meghálálja. A rendszeres mozgás ugyanis növeli állóképességünket is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában