Ízutazás

2022.01.11. 07:00

Új arculattal jelentkezett Tolna megye gasztroműsora

Új arculattal és epizóddal jelentkezett január 7-én a Gasztromegye. A Tolna Megyei Önkormányzat és a Civil Legátus Egyesület közös produkciója ezúttal Kalaznó értékeire fókuszált.

Munkatársunktól

Beréti Lázárné (balról), Frei-Kovács Mónika és Vizin Balázs

Fotó: Ruip Gergo

Megújult főcímmel és grafikai tartalmakkal indította az új esztendőt Tolna megye népszerű ízutazása. A Gasztromegye produkció minden korosztályt tekintve népszerűnek bizonyult 2021-ben. Ezt igazolják az adatok is. Több mint 1,6 millió megtekintést eredményeztek a videós tartalmak, amelyek összességében 2,5 millió emberhez értek el – országos kitekintésben, hiszen nem csak szűkebb térségünkből kísérik figyelemmel a nézők a települések értékeinek bemutatására fókuszáló sorozatot. 

A 2021-es év statisztikájához tartozik még, hogy 29 adás készült, közel 200 óra telt forgatással, 53 szakács mutatkozott be az adott települést képviselve, a műsorban felvillanó értékeket pedig kis túlzással megszámolni sem lehet. 

Mindezek tükrében folytatódott 2022-ben a műsor, méghozzá Beréti Lázárné ajtajánál, amelyen Vizin Balázs kopogtatott. A Gasztro­megye műsorvezetője mindenekelőtt egészségben és sikerekben bővelkedő, boldog új esztendőt kívánt Margit néninek – és valamennyi nézőnek –, majd arra invitálta Kalaznó tősgyökeres lakóját, hogy tartson vele a főzésnél is. A következő jelenet már a vendégháznál zajlott, ahol Margit néni és Balázs egy vaddisznópörkölt elkészítéséhez látott hozzá.

 Mint elhangzott: a bográcsba kerülő jószág nem biztos, hogy így képzelte el a 2022-es esztendőt, de nem áldozta fel magát hiába. Margit néni arról biztosította a nézőket, hogy tudása legjavát hozzáadva, finom ételt készít belőle. E mellé még sertészsír, fokhagyma, vöröshagyma, só, őrölt és zöld paprika, fekete és szegfűbors, paradicsompüré és természetesen vaddisznóhús került, a végén pedig egy kevés vörösbor. Az időjárás nem kedvezett a gázrózsa lángjának és a jelenlévőknek sem. A műsorvezető meg is jegyezte a sokszor orkán erejű széllökésekre utalva, hogy „a Balatonon ilyenkor már másodfokú viharjelzés lép életbe”. 

Bármennyire is adott lett volna a körülmény, a következő jelenetnél nem vitorlással, hanem két keréken robogtak tovább a szereplők a település nemrégiben átadott bicikliútján. Frei-Kovács Mónika polgármester és Orbán Attila megyei közgyűlési alelnök döntött úgy, hogy kerékpárral járják be a szemet gyönyörködtető falucskát. 

– Nem olyan régen Potápi Árpád János államtitkár úrral, a térség országgyűlési képviselőjével is kerékpároztunk ezen a szakaszon, amikor több Magyar falu programból megvalósult fejlesztést adtunk át közösen. Felidéznéd, hogy melyek is voltak ezek? – hangzott a kérés Orbán Attilától a polgármester felé. 

– Természetesen, nagyon szívesen, hiszen mindannyiunk számára örömteli eseményről volt szó – válaszolta Frei-Kovács Mónika, majd hozzátette, három projektet adtak át akkor. Ezek közül kiemelkedett a Petőfi utcánál megvalósult kerékpárút, amin jelenleg is haladnak. A másik kettő egy járdafelújítást tett lehetővé, valamint a helytörténi gyűjtemény és kiállítás épületének rendbehozatalát. 

A polgármester reményét fejezte ki, hogy idén is sikeresen szerepelnek a MFP kiírásain, ugyanis feladat még van bőven. 

Helyi alkotókat, értékeket mutattak be

A műsorban láthatták a nézők Győri Lajos fotográfus kiállítótermét, megismerhették Lovász Zsuzsanna és családjának méhészetét, valamint a keramikus, fazekas szakma is előtérbe került Hermann István jóvoltából. A vendégházhoz visszatérve pedig újfent Beréti Lázárné és Vizin Balázs várta a nézőket, méghozzá egy hagyományos sütemény, a székely morzsoltas receptjével. A csupán néhány összetevőből álló, de annál finomabb édességet az idő alatt készítették el, amíg a vaddisznópörkölt megfőtt a bográcsban. 

Kisvártatva Frei-Kovács Mónika is csatlakozott hozzájuk, így a nézők figyelmét már hárman köszönték meg a műsor zárásaként. A Gasztromegye produkció napi tartalmait a Facebook és az Instagram oldalakon, valamint a YouTube csatornán kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. A következő adás Gyönkről jelentkezik majd január 21-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában