Új vezetőség

2022.02.03. 20:02

A szemetelőket veszi célba a Szőlőszem Egyesület

Jó hír, hogy szinte nincsenek, vagy alig-alig fordulnak elő mostanság tanyafeltörések a borvidéken. Mindez nagyrészt a birtokvédelmében mintegy másfél évtizede fontos szerepet játszó Szőlőszem Egyesületnek köszönhető.

Munkatársunktól

Szekszárdon, a Béla király téri rendezvényteremben tartotta meg a Szőlőszem Egyesület a tisztújító közgyűlését. Beküldött fotó.

A bűnmegelőzésnek tipikusan szekszárdi területén, a domboldalakra telepített tanyák és hétvégi házak birtokvédelmében mintegy másfél évtizede fontos szerepet játszó Szőlőszem Egyesülettel kapcsolatosan nem voltak igazán megírandó hírek a járvány beköszöntével. Ami önmagában is jó hír, mert jelzésértékű: szinte nincsenek, alig fordulnak elő mostanság ilyen jellegű bűncselekmények, amelyek a kilencvenes években és a kétezres évek elején is nagy számban elkövetett, kevéssé felderített bűncselekményeknek számítottak a szekszárdi borvidéki kriminológiában. 

Az egész borvidéket átfogó mozgalom, a szekszárdi birtokvédők a pandémia okán tavaly elhalasztott közgyűlésüket tartották a napokban Béla király téri irodájukban, ami tisztújító összejövetel is volt egyben – tudtuk meg a leköszönő alelnöktől, Baloghné Gaál Zsófiától.

Új vezetőket választott az egyes területek aktivistáiból és az úgynevezett tanyabizalmikból álló tagság, azután, hogy az eddigi elnök, Császár János és Baloghné Gaál Zsófia munkahelyi és egyéb elfoglaltságuk miatt már nem vállaltak vezető tisztséget a civil szervezetben. Persze segítő, tanácsadó tagok mindketten továbbra is maradnak. A szőlőszemesek új elnöke Bartók Julianna lett, akit alelnökként két, az ügyben szintén nagyon elkötelezett alelnök, Borda Károly és Kovács Ferenc segíti a munkában.

Fő cél a jelenlegi szervezettség, egység megőrzése, a rendszeresnek tekinthető járőrözés további biztosítása, ami nem könnyű, hisz az új generáció bizony nehezen nyerhető meg erre az olykor saját anyagi jellegű áldozatot követelő munkára. De a régi motorosok megvannak, aktívak és roppant elkötelezettek az ügyben, és még pótolni tudják a valamilyen respektálható okból kieső embereket.

Szeretnének arra az elismerésre rászolgálni, amit az Országos Rendőr-főkapitányságtól kaptak néhány évvel ezelőtt a hazai viszonylatban is egyedülállóan sikeres bűnmegelőző munkájuk eredményeinek elismeréseként, amivel nagy segítségére voltak a Szekszárdi Városi Rendőrkapitányságnak az elmúlt  évtizedben a betöréses, lopásos ügyek forrónyomos, vagy későbbi felderítésében. A rendőrséggel egyébiránt továbbra is remek az együttműködésük.

Bartók Julianna, az új elnök a Csötönyi-völgyet ez ügyben megszervező, összefogó tagként már bizonyította a feladatra való rátermettségét, és roppant elkötelezett környezetvédőként, ha lehet, az eddiginél is jobban fel kíván lépni a borvidéki szemetelőkkel szemben. Nagyon fontos érdekvédelmi feladatnak tekinti emellett, hogy a Szőlőszem Egyesület segítse a tanyatulajdonosokat az őket ért vadkároknál a felelősség megállapításában, a kártérítésben sokszor bonyolult, nem egyértelmű ügyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában