Akció

2022.02.17. 11:30

Beindult a mobilcsere program: állami támogatás kapható az újabb készülék vásárlásához

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) mobilkészülékcsere-támogatási programot indított február 14-én.

Farkas Eszter

Telefonálni továbbra is lehet a régi készülékekkel Fotó: Shutterstock

Az első hullámban kizárólag a 3G-képes készülékek cseréje kezdődött meg, amire bruttó húszezer forint kedvezményt biztosítanak a maximum százhúszezer forintos készülékekre. 

– Mivel hamarosan kivezetik a telefonszolgáltatók a 3G-s hálózatot, ezért fontos, hogy aki szeretne továbbra is mobilinternetet használni, az minél előbb cserélje le a régi készülékét. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az eddig otthon, a fiókban porosodott összes régi készüléket le tudják majd cserélni, csak a mindennapi használatban lévő telefonokra vonatkozik a támogatás. Azoknak sem kell megijednie, akik a régi, nyomógombos készülékeket használják, hiszen azok is alkalmasak maradnak telefonálásra továbbra is, viszont az újabb 4G-s és 5G-s hálózatokhoz már nem fognak tudni csatlakozni – informálta lapunkat az egyik szekszárdi szaküzlet munkatársa. 

A támogatásra jogosult minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki olyan 3G-s vagy 2G-s mobilkészüléket szeretne korszerű, 4G- vagy 5G-képes okostelefonra cserélni, amelyet 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer hanghívásra, adatforgalomra, vagy SMS küldésére, fogadására használt. Fontos, hogy először a 3G-s készülékek cseréje történik meg. A 2G-s készülékek cseréje május kilencedike után startol. Szekszárdon, Bonyhádon, Dombóváron és Pakson több üzletben is van illetve lesz erre lehetőség. 

Hogyan ellenőrizheti, jogosult-e a támogatásra? 

Ha sem az interneten, sem a mobilcsere program honlapján nem talál választ rá, hogy készüléke milyen típusú, az alábbiak szerint ellenőrizheti. Régebbi, nyomógombos mobiltelefon esetén lépjen be a beállítások, azon belül pedig a kapcsolatok, lehetőségek és beállítások menüpontba, majd ellenőrizze a hálózati típusbeállításokat. Ha modernebb, érintőképernyős, androidos készüléke van, akkor lépjen be a beállítások, kapcsolatok menüpontba, majd válassza a mobilhálózatok, hálózati mód menüpontot. iOS operációs rendszer esetén a beállítások, mobiltelefon menüben nézheti meg, ha nem látja a 4G vagy LTE kifejezéseket, akkor ön valószínűleg élhet a támogatási lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában