Influenza

2022.02.13. 20:00

Egyre több a megbetegedés Tolna megyében

Egyre több influenzaszerű megbetegedésről számoltak be lapunknak a Tolna megyei háziorvosok. A magas lázzal, köhögéssel, torokfájással járó megbetegedéseket koronavírusra is tesztelik.

Brunner Mónika

Dr. Bincsó Éva szekszárdi gyermekorvos egy kontrollra visszajött gyermeket vizsgál. (Fotó: Makovics Kornél)

Dr. Solt Aranka hőgyészi gyermekorvos lapunknak elmondta, hogy náluk február első hete óta halmozódnak az influenzaszerű megbetegedések, amelyek magas lázzal, köhögéssel járnak. A gyógyulási idő általában egy hét.

Dr. Dobrovitzky Imelda simontornyai háziorvos arról tájékoztatott, hogy februárban náluk is sokan jelentkeztek influenzaszerű panaszokkal, náthával, köhögéssel, torokfájással. Hozzátette, minden panasz esetén koronavírus tesztet végeztetnek a pácienseken vagy az orvosi rendelőben, vagy a mentőszolgálatot kérik fel erre. A tesztek során az orrból vesznek mintát, és volt, akiknél a teszt kimutatta a koronavírust.

Dr. Bincsó Éva szekszárdi házi gyermekorvos is arról számolt be lapunknak, hogy magas lázzal, torokfájással, végtagfájdalommal, rossz közérzettel járó influenzaszerű megbetegedésekkel jelentkeznek nála. Hozzátette, jelenleg az influenza megbetegedésekre jellemző a kiugróan magas láz, a koronavírus járvány omikron variánsára már nem.

A koronavírus kormányzati honlapon ismertetik, hogy a múlt évhez hasonlóan az idén is térítésmentes mindenki számára az influenza elleni védőoltás, ami különösen azoknak ajánlott, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a hatvan éven felüliek, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású  emberek, a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hangsúlyozta, a jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos az influenza elleni oltás beadatása, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel jár együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában