Vádemelés

2022.02.10. 12:25

Eltitkolta a földbérletidíj-tartozását

Hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 40 éves férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség – tájékoztatta portálunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

TN

Illusztráció: Shutterstock

A vádlott a lakóhelyének polgármesteri hivatalában a település jegyzőjénél 2021. április 16-án bejelentette az előhaszonbérleti jogát egy meghatározott földterületre. Ennek során arra hivatkozott, hogy állattartóként az ehhez szükséges takarmányt szeretné megtermelni. Erre a területre azonban a föld tulajdonosa 2021. március végén már haszonbérleti szerződést kötött egy másik férfival, aki a tulajdonossal történt megegyezése alapján a termőföldet már be is vetette. 

 

A vádlott előhaszonbérleti igényének bejelentését követően az illetékes kormányhivatal 2021. április végén határozatot hozott, melyben megtagadta a földtulajdonos és a másik bérlő között kötött haszonbérleti szerződés jóváhagyását, egyben jóváhagyta a vádlott szerződését. A földforgalmi törvény alapján a földhasználati jogosultság feltétele, hogy a szerződő fél a földhasználati jogosultság átengedéséről szóló szerződésben, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglaltan nyilatkozzon arról, hogy nincs jogerősen megállapított és fennálló földhasználatidíj-tartozása. 

 

A vádlott ezen nyilatkozatát a hivatal előtt az elfogadó nyilatkozat utolsó bekezdésében megtette, és akként nyilatkozott, hogy nincs megállapított és fennálló földhasználatidíj-tartozása. Ez azonban nem volt igaz. Annak megtételekor ugyanis jogerős bírósági határozaton alapuló földbérleti tartozása volt, amelyet az illetékes bíróság 2021. februárjában állapított meg, és amelyet a vádlott csak később, 2021. szeptemberében fizetett meg a jogosultnak. A vádlott tehát az illetékes kormányhivatal eljárása során valótlan tartalmú magánokiratot használt fel. 

 

A vádlottal szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben közérdekű munka büntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában