Kapcsolat

2022.02.19. 16:16

Fontos a jószomszédi viszony

Van, akit a kakas kukorékolása idegesít, mást arra emlékeztet, milyen jó is vidéken élni. Nem vagyunk egyformák, viszont egymás mellett élünk. Alább Tolna megyében élők beszélnek arról, milyen a jó vagy éppen a rossz szomszéd.

Brunner Mónika

A legtöbb esetben ha nem is baráti, de jóismerősi a viszony a szomszédok között. Fotó: Shutterstock

Senki sem szeret rossz viszonyban lenni a szomszédjával. Jellemzően csak akkor vállaljuk a konfliktust, ha a helyzet túllépett a számunkra elfogadható szinten. Így érthető, hogy névvel vállalni a számunkra zavaró dolgokat egy nagyobb közösség előtt, nos, nem mindig célravezető. 

Egy középkorú szekszárdi nő elmondta, hogy már minden esetben fáj a számukra, amikor az utcájukban közlekedő autók ráhajtanak a területükre, amelyet nem kerítettek el kerítéssel. – Olyan érzés, mintha hívatlanul törnének ránk ismeretlenek, zavaró, bosszantó. A szomszédokkal köszönőviszonyban vagyunk. De azoknak is köszönünk, akik elsétálnak az utcánkban, mert bár városban élünk, egy kicsit olyan, mintha falun lennénk, családiasabb a hangulat. Már megszoktuk a kutyaugatást, hangosan brekegnek a békák, még kakas kukorékolását is hallani – mondta. 

Egy másik Tolna megyei nő arról panaszkodott, hogy a szomszédjuk futónövényei felkapaszkodnak a házuk falára. – Ezt én úgy veszem, hogy nem tisztelnek bennünket, mert a futónövényüket a falról csak a házunk festékrétegével lehet leszedni – tette hozzá. 

Az általunk megkérdezettek arról panaszkodtak még, hogy zavarja őket a szomszédaik ház körüli, hangos zajjal járó munkája. Gyakran kopácsolnak, fúrnak, de erről az általános vélemény, hogy kibírják, hiszen mindenkinek adódik javítani, szerelni valója. 

Volt azonban, aki a hatósághoz akart fordulni, amikor szomszédja nagyobb tárgyakat támasztott neki közös faluknak. Előfordult már olyan is, hogy egy ebtulajdonost a szomszéd kutyájának ugatása zavart, ezért tett feljelentést. 

Egy hölgy mesélte, hogy amíg fiatalabbak voltak, olaszosan, hangosan vitatkoztak. Most, hogy már idősebbek és csendesebbek, érdekes hallani, hogy a náluk fiatalabbak nagyobb zajjal élnek, mint ők most. 

Extrém eset, ha őrjöng, zaklatHa a szomszédunkban olyan valaki lakik, aki őrjöng, zaklatja a szomszédokat, van helye a rendőrségi intézkedésnek, tudtuk meg Vesztergombiné dr. Kiss Edit ügyvédtől. Ilyenkor beszállíthatják a kórházba további szakszerű egészségügyi ellátás érdekében. Amennyiben az orvosi vizsgálata is alátámasztja az elmeállapot zavarával összefüggő veszélyeztető állapotot és a viselkedési és elmezavar nem alkoholtól, drogtól vagy testi betegségtől van, hanem pszichiátriai eredetű, a pszichiátriára kerül. 

A szomszédjogokat (iura vicinitatis) természetesen már a rómaiak is ismerték, és alapvetőnek vették például, hogy a természetes fényt nem lehet a másiktól elvenni. A szükségtelen zavarás elve ma is érvényesül. 

A legtöbbször természetesen a zajra, így a fűnyíró hangjára, a túl hangos zenére szokás panaszkodni, de a más telkén bitangoló állatok is gondot szoktak okozni. Emellett maga a telekhatár is kérdéses lehet, egy ilyen vitát viszont ma már nagyon egyszerű tisztázni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában