Csatornázás

2022.02.10. 17:30

Öt Paks környéki község régi álma teljesülhet a beruházással

Szennyvíz elvezetésére és szennyvíztisztításra kiírt pályázaton nyert támogatást öt, Paks agglomerációjában található falu. A hamarosan elkezdődő programmal a térségben élők régi álma valósul meg.

Gazsó Rita

Braun Zoltán (balról), Bán István, Térmeg György, Mérei Melinda és Varga János a györkönyi aláíráson (A szerző fotója)

Csatornahálózatot alakítanak ki és szenny­víztisztító telepeket építenek ki Pusztahencsén, Györkönyben, Bikácson, Pálfán, valamint a már Fejér megyéhez tartozó Vajtán pályázati támogatással – hangzott el a kivitelezésről szóló szerződés hétfői aláírásakor Györkönyben. 

– Térségünkben nagyon nagy gondot okoz a szenny­vízkérdés, egyik településen sincs kiépítve a hálózat, és tisztítómű sincsen, ráadásul mindez az ország legmodernebb, legnagyobb ipari létesítményének, Paksnak a szomszédságában – mondta az eseményt követően Braun Zoltán, Györköny polgármestere. Hozzátette, ezzel végre komoly hátrányt sikerül leküzdenie a településeknek. A szennyvíz elszállíttatás költsége ugyanis nagyon nagy teher volt a környék lakosságnak ezen a kevésbé tehetős vidéken, a mostani megoldással tehát ilyen szempontból is sokkal jobban járnak – vélte. 

Térmeg György, Vajta polgármestere szerint már ideje volt a beruházás megvalósításának. – Sokszor hangzik el, hogy mennyire fontos a környezet védelme. A csatornakiépítés is hozzájárul ahhoz, hogy óvjuk környezetünket, hiszen ennek köszönhetően a már feldolgozott, tisztított szennyvizet úgy tudják az élő vízbe engedni, hogy az nem okoz környezetszennyezést – fogalmazott. 

Az eseményen elhangzott, a szennyvízcsatorna-hálózat a házakig épül majd ki, erre csatlakozhat rá a lakosság, a bekötésnek egy egyszeri költsége lesz. Jelenleg az öt polgármester azon dolgozik, hogy lehetőség szerint ez minél kevésbé terhelje meg a háztartásokat. 

– Körzetünkön belül azzal támogatjuk az itt élőket, hogy bekerültünk az agglomerációba, és a társulásnak köszönhetően nem kell majd fizetniük általános közműfejlesztési hozzájárulást, mint az ivóvíz vagy a gáz bevezetése esetében – mondta lapunknak Varga János, Bikács polgármestere. – Több mint öt éve, 2016-ban kezdtük el tervezni ezt a projektet, akkor még csak lakossági hozzájárulással valósulhatott volna meg mindez. Az itt élők jövedelmi viszonyai miatt ez nem működött volna, így meg kellett várni azt az állami támogatást, amelyből a projektet meg lehet valósítani. 

A fejlesztés több szempontból hasznos, nemcsak a higiénikus környezet és a természet védelme miatt, de a beruházásnak köszönhetően a településeken található ingatlanok értéke is megemelkedik a csatornahálózat kiépítése következtében. A településvezetők azt remélik, hogy minél többen csatlakoznak majd a rendszerre, amely nem csak környezetvédelmi szempontból fontos a lakosságnak. 

Aki nem csatlakozik a csatornahálózathoz, annak környezetterhelési adót kell majd fizetnie. 

Az összesen több mint ötezer embert és az itt működő vállalkozásokat is jelentősen érintő fejlesztés több mint kilencven százalékban uniós forrásból, a fennmaradó közel tíz százalékban pedig a magyar állam hozzájárulásával készülhet majd el. 

A munkálatok az év második felében kezdődhetnek meg, és a kivitelezőnek kilencszáz nap, azaz nagyjából két és fél év áll majd a rendelkezésére a feladat befejezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában