Verseny

2022.02.22. 20:11

Szépen szóltak a magyar szavak a diákok ajkáról

Szépen beszélő diákok találkoztak kedden délután Szekszárdon, a Baka István iskolában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány idén is meghirdette a Szép magyar beszéd versenyt, s ebben az évben is itt rendezték meg az 5-8. osztályosok megyei fordulóját, miután a Kazinczy-versenymozgalmat kiterjesztették évekkel ezelőtt az általános iskolás korosztályra is. 

Előbb az ötödik-hatodik osztályba járó lányoknak és fiúknak egy 20-21. századi magyar szerző szabadon választott 20–25 soros prózáját kellett felolvasniuk, majd őket követték az esszé-, vagy tanulmányrészletet elmondó hetedik-nyolcadik osztályosok. 

Fontos volt a természetes beszéd, amelynek alapja a szövegértés, a megfelelő hangsúlyozás, a helyes levegővétel és a beszéd ütemének megválasztása. Hallhatta a zsűri és a közönség a diákok előadásában többek között Szabó Lőrinc, Örkény István, Lázár Ervin írásait. 

 

A zsűri, Rubányi Anita előadóművész, Orbán György előadóművész és a Kazincy-érmes Finta Viktor, lapunk főszerkesztője értékelte, miként adták tovább az írók gondolatait a fiatalok.

 

Néha úgy tűnt, nem a diákok életkorának megfelelő volt a kiválasztott mű, ezért csak olvasták, s nem mondták a szöveget, illetve nem mindig a fontos, a lényeges szavakat hangsúlyozták. Ezt erősítette, hogy jobban sikerült a második forduló, mikor a fiatalabbak Fekete István Téli Berek, a nagyobbak Korzenszky Richárd Van egy álmom című írását mondták el, úgy, hogy csak pár perccel korábban kapták meg a szöveget. 

 

 

A legjobbak, az 5-6. osztályosok közül: 1. Dóczi Helga, a Györkönyi Német Nemzetiségi Iskolából, tanára Szatmári Szandra, 2. Majláth Zsolt Benjamin, a dunaföldvári Beszédes József iskolából, tanára Suplicz Andrea, 3. Villi Bertold, a szekszárdi Baka iskola tanulója, az ő tanára Heil Ákos. 

 

A 7-8. osztályosok sorrendje: 1. Akkermann Dániel, a Garay gimnázium diákja, tanára Toronyi Gyöngyi, 2. Bali Anna, a Szekszárdi Garay Általános Iskola hetedikes tanulója, tanára Hegedűs Emőke és 3. Kulcsár Kitti, a Dunaföldvári Magyar László Gimnáziumból, aki Ekecsi Erzsébet tanítványa. A balatonboglári dunántúli döntőben megyénket az első helyezett, Akkermann Dániel képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában