Jegyzőkönyvek

2022.02.02. 17:30

Úgy vélik, politikai támadás érte őket

Gulyás Róbert képviselő fegyelmi eljárást kezdeményezett Szekszárd jegyzője ellen jegyzőkönyvek késedelmes beadása miatt. Az ügy pikantériája, hogy egy ízben éppen a képviselő késlekedése miatt történt csúszás.

Munkatársunktól

Dr. Gábor Ferenc jegyző szerint politikai támadás érte a hivatalt és személyét (Fotó: Mártonfai Dénes)

„A mai napon a Kormányhivatalnál az önkormányzat törvényes működésének jövőbeni helyreállítása és a sorozatos jogszabálysértések megszüntetése érdekében fegyelmi eljárás indítását kezdeményeztem a jegyző ellen” – olvasható Gulyás Róbert Facebook-posztjában. A szekszárdi közgyűlés ÉSZ-es önkormányzati képviselője szerint dr. Gábor Ferenc sorozatos mulasztást követett el, amikor késedelmesen küldte be a közgyűlés jegyzőkönyveit a kormányhivatalba. Gulyás Róbert bejegyzése teljes egészében alább olvasható.

A közösségi oldalon közzétett vádakat dr. Gábor Ferenc politikai támadásként értékelte, arra reagálva többek között azt írta: „külön érdekesség, hogy az egyik bizottsági jegyzőkönyv felterjesztése éppen azért szenvedett több, mint 15 napos késedelmet, mert Gulyás Róbert bizottsági tagnak - többszöri felszólítás mellett is - 16 napra volt szüksége, hogy a bizottsági jegyzőkönyv aláírása céljából felkeresse a hivatalt”. Szekszárd város jegyzőjének az Önkormányzati Sajtóiroda által lapunknak elküldött válaszát az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

„A helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 52. §-a a polgármesteri hivatalt vezető jegyző feladatai között rögzíti, hogy a közgyűlési és bizottsági jegyzőkönyvek elkészítéséről és azok kormányhivatal részére történő felterjesztéséről 15 napon belül kell gondoskodnia. A jegyzőkönyv felterjesztésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha azt a bizottsági jegyzőkönyv esetén a bizottság egy tagja, közgyűlési jegyzőkönyv esetén a polgármester és a jegyző aláírja és ezzel hitelesíti annak tartalmát. A Mötv. 84. §-a tartalmazza, hogy az önkormányzat a jegyző feladatainak a végrehajtására polgármesteri hivatalt hoz létre. A jegyző a hivatalán keresztül, munkatársai bevonásával látja el feladatait. Dr. Gábor Ferenc hivatalban lévő jegyző 2020. október 1. naptól tölti be ezen tisztséget.

Megvizsgáltuk a jegyzőkönyv felterjesztési gyakorlatot a jegyző hivatalba lépését megelőzően. 2020. évben minden korábbinál több, 139 esetben volt jegyzőkönyv készítési kötelezettsége a hivatalnak, ebből közel 20 esetben került sor késedelmesen a jegyzőkönyvek felterjesztésére, az számos esetben meghaladta a 100 napot, de volt olyan eset is, ahol megközelítette a 200 napot. A Bomba Gábor, valamint Faragó Zsolt által vezetett társulások kapcsán is megállapítható, hogy több jegyzőkönyv késedelmesen került a kormányhivatalhoz, 68 és 75 napos felterjesztéseket is találtunk. Külön érdekesség, melyre felhívjuk figyelmét, hogy az egyik bizottsági jegyzőkönyv felterjesztése éppen azért szenvedett több, mint 15 napos késedelmet, mert Gulyás Róbert bizottsági tagnak – aki most a polgármesteri hivatalt ezen oknál fogva támadja – többszöri felszólítás mellett is 16 napra volt szüksége, hogy a bizottsági jegyzőkönyv aláírása céljából felkeresse a hivatalt.

A fentiekből megállapítható, hogy a jegyzőkönyvek felterjesztésében jelentős elmaradás halmozódott fel már 2020. év végére, ami kevésbé róható dr. Gábor Ferenc jegyző rovására, elmondható viszont, hogy a kialakult helyzet megoldása egyértelműen az ő feladata.  A Tolna Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja a 2021. december 1. napján kelt levelében valamennyi település jegyzőjének felhívta a figyelmét a bizottsági ülésekről készült jegyzőkönyvek felterjesztésének hiányára. Szekszárdon dr. Gábor Ferenc jegyző megtette a szükséges intézkedéseket és a hivatal munkatársai jelentős túlmunkával a határidőig végezni fognak a hiányzó jegyzőkönyvek felterjesztésével. 

A jegyzőkönyvek felterjesztésének késedelme egyébként nem újkeletű, hanem általánosan tapasztalható jelenség, ami számos önkormányzatot érint, Szekszárdon viszont tovább rontottak a helyzeten az Éljen Szekszárd 2019-es többségbe kerülése után hozott hozzá nem értő, szakmaiatlan intézkedések. Ezek következményei a feladatelmaradások, valamint a hivatal felkészült és több éves tapasztalattal rendelkező köztisztviselőinek nagyarányú távozása.

A fentiek tükrében Gulyás Róbert nyilatkozatait alapvetően politikai támadásként értékeljük a hivatal köztisztviselőit és a jegyző személyét érintően.

Gulyás Róbert képviselő nem először támadja a hivatalt, hiszen képviselőként többek között Ő is megszavazta és támogatta a hivatali létszám leépítését. A 2020. július 10. napi döntés értelmében a jegyzőkönyvezési feladatokat ellátó Önkormányzati Osztály létszáma 1 fővel csökkent. Ezen egy álláshely gyors- és gépíró adminisztrátorral történő betölthetősége esetén a jegyzőkönyvek felterjesztésére határidőben kerülhetne sor, de Képviselő Úr szavazatával azt is megtiltotta, hogy az üres álláshelyeket a jegyző feltöltse. Képviselőként támogatta, hogy egy betöltött aljegyzői tisztség is megszüntetésre kerüljön.

Ő volt az a képviselő, aki kollégáinkat minősíthetetlen jelzővel megbélyegezte, hiszen egyszerűen „sötét”-nek nevezte őket. Ő volt az a képviselő, aki nem támogatta az illetményünk szintentartását, melynek következményeként bérünk jelentősen csökkent volna. Ő az a képviselő, aki képviselői munkájának ellátására hivatkozva rendszeresen utasítja a hivatal munkatársait szerződések, adatok, kimutatások, dokumentumok kiadására, majd a kikért iratokat felhasználva különböző hatóságoknál, a hivatallal és az általa képviselt önkormányzattal szemben eljárásokat kezdeményez, munkánkat ezáltal is próbálja hátráltatni, ellehetetleníteni.

Ő az a képviselő, aki szavazatával az általa támadott hivatalt jelölte ki a városi zöldfelületek karbantartására, így a hivatal dolgozóinak kell áprilistól több mint 1.000.000 négyzetméter zöldfelület fűkaszálásáról és karbantartásáról gondoskodni úgy, hogy jelenleg sem eszköz, sem ember nem áll rendelkezésre ehhez és nyilván ő lesz az a képviselő, aki első ízben szóváteszi és keresi a felelősöket, ha ennek végrehajtása meghiúsul.

Az előzőek tükrében a jegyzőkönyvek felterjesztésének késedelme miatt sem Ács Rezső polgármester, sem dr. Gábor Ferenc jegyző nem kíván bűnbakokat keresni, hiszen Gulyás Róbert képviselővel ellentétben ők pontosan tudják, hogy a jegyzőkönyvek készítésében közreműködő kollégák – többek között az érintett képviselő „áldásos” munkájának köszönhetően – milyen leterheltség és ezzel arányban nem lévő megbecsülés mellett látják el feladataikat úgy, hogy egyes  önkormányzati képviselők folyamatos támadásainak vannak kitéve.

Fentiekre tekintettel tisztelettel kérjük Gulyás Róbert Képviselő Urat, hogy bűnbakok keresése helyett segítse (jegyzőkönyvező) kollégáink munkaterhének csökkentését!” – olvasható a jegyző válaszában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában