Elűzték a telet Bátaszéken

2022.03.03. 09:30

„Ahogy a kisze ég, úgy tűnjön el minden jég”

Kedden délután öt óra környékén gyülekeztek a kiszebábkészítők a helyi művelődési házban.

M. I.

Égett a kiszebáb, bevilágította az udvart (Fotó: Beküldött kép)

Szabóné Béda Anita foglalkozásvezető elmondta, immár hagyomány Bátaszéken is, hogy ilyen módon búcsúztatják el a telet. A szlogenjük is ez: Ahogy a kisze ég, úgy tűnjön el minden jég. Óvodás- és iskoláskorú gyermekek, valamint szüleik közösen készítették el a saját kis kiszebábjaikat. Mindenki vitt magával kartonpapírt, hurkapálcikát, rongyokat, amikből megformálhatták a kis figurát, melyet a nagy kiszebábbal együtt később elégettek.

A kiszebábu a legtöbb helyen egy szalmából készült báb, mely általában egy leányt ábrázol. A télűzéshez kapcsolódó népszokás kelléke. Bátaszéken azzal gazdagították a néphagyományt, hogy mindenki egy cetlire leírta azt a gondot, problémát, félelmét, amitől szeretne megszabadulni, a cetliket beletették a bábba, és azzal együtt elégették. 

A résztvevők megvárták, míg besötétedik, és este hat óra után meggyújtották a bábokat. A tűz bevilágította a művelődési ház udvarát és megmelegítette a levegőt, mely kezdett nagyon lehűlni. Kicsik és nagyok közben tavaszi dalokat énekeltek, kántáltak, tapsoltak. Elűzték a telet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában