Összefogásból jeles!

2022.03.02. 07:00

Megyeszerte gyűlnek az adományok a háború elől menekülőknek

Egy emberként mozdult meg az elmúlt napokban az ország, hogy a szomszédban, Ukrajnában zajló háború elől menekülőknek segítséget nyújtson. A nagy segélyszervezetek helyi irodái mellett az önkormányzatok is gyűjtést indítottak Tolna megyében, ezekről a kezdeményezésekről adunk – a teljesség igénye nélkül – egy körképet.

Munkatársainktól

Rendszerezik, csomagolják a szekszárdi gyűjtőponton az adományokat Fotó: Makovics Kornél

Dunaszentgyörgy A település vezetése igen gyorsan reagált a kritikus helyzetre, múlt szombat délelőttre hirdetett meg gyűjtést a község önkormányzata a Dunaszentgyörgyi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel és a Dunaszentgyörgyi Sportegyesülettel az Ukrajnában kialakult helyzet miatt. – Bár a gyűjtést elsősorban azzal a szándékkal indítottuk el, hogy a helybéliek segítségével ellátmányt juttassunk el a magyar–ukrán határra, felhívásunk a megosztásoknak köszönhetően a környező településekre is eljutott. Voltak, akik személyesen hozták el, amit adni tudtak, mások összegyűjtötték és egyben küldték el, amelyet a szentgyörgyiek szétválogattak, dobozokba, zsákokba rendeztek – tájékoztatott Kirnyákné Balogh Mária polgármester. Hozzátette, jelentős mennyiségű adomány érkezett, amellyel két kisbuszt sikerült megtölteniük. A szállítmány vasárnap kora reggel indul útnak a Kisvárda közelében lévő Fényeslitke településre. 

Paks Szabó Péter, Paks polgármestere szombati sajtótájékoztatóján jelentette be: az önkormányzat úgy döntött, hogy matracokkal, ágyneművel, tartós élelmiszerekkel és tisztálkodószerekkel segíti Viskre, Paks kárpátaljai, határ menti testvértelepülésére Kelet-Ukrajnából érkező menedékkérőket. A polgármester elmondta, a kisebb méretű adományokat a polgármesteri hivatalba várják, de gyűjtenek a Csengey Dénes Kulturális Központban, valamint a képtárban is. Hírek szerint utóbbi helyszínre már hétfőn délelőtt jelentős mennyiségű adomány érkezett, amelyek azóta is gyűlnek, hogy végül elszállítsák Viskre. 

Tamási Gyűjtésbe kezdett Tamási is, a polgármester felvette a kapcsolatot kárpátaljai testvérvárosuk, Tiszapéterfalva polgármesterével, akinek Porga Ferenc felajánlotta a tamásiak segítségét. Kiderült, a menekültek támogatásához nagy szükség van tartós élelmiszerre, így konzervekre, lisztre, cukorra, olajra, zsírra, rizsre, kekszre, csokoládéra, valamint takarókra, ágyneműkre, ágyneműhuzatokra, lepedőre. Használt, jó állapotú matracokat is szívesen fogadnak, de ruhát, cipőt, játékot nem kérnek, mert azt nem tudják tárolni. Az adományokat, hétfőn reggeltől egész héten várják a tamási Művelődési Központban – jelezte a polgármester. 

Varsád Andrási Zoltánné polgármester felhívást tett közzé: Varsád település is csatlakozik ahhoz a humanitárius gyűjtéshez, amely adományait a háború viszontagságai elől menekülni kényszerültek – elsősorban a kárpátaljai magyar közösség tagjai – számára juttatnak majd el a katolikus és evangélikus egyházakon keresztül. Amire egyebek mellett szükség van, tartós élelmiszer, mint liszt, cukor, étolaj, tartós tej, dobozos konzervek, száraztészták, tisztálkodószerek, így tusfürdő, szappan, testápoló, higiéniai termékek, például ­kéz-, és felületfertőtlenítő, papírtörlő, nedves törlő, vécépapír, gyermekpelenka. A gyűjtés helye a Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Ház, ideje március 1-étől, keddtől március 4-ig, péntekig. Andrási Zoltánné polgármester hozzátette, bízik abban, hogy adományukkal sikerül hozzájárulni a súlyos gondokkal küzdő menekültek életének kicsivel jobbá tételéhez. 

Tolna Március elsejétől Tolna város is akciót indított a háborúval sújtott Ukrajna területén otthonukat elhagyni kényszerülők megsegítésére – adta hírül Appelshoffer Ágnes. A polgármester elmondta, a helyi egyházakkal, civil és segélyszervezetekkel közösen adománygyűjtő pontokat indítanak a település több pontján. Hogy pontosan hová és mikor vihetőek az adományok, arról a város közösségi oldalán találhatók részletek. Ide egyebek mellett konzerveket, bébiételt, tápszert, gyors­ételeket, tartós, csomagolt pék­árut, csokoládét, kekszet, filteres és instant teát, kávét, citromlét, cukrot, kis kiszerelésű ásványvizet, dobozos gyümölcslét, tartós tejet, konzervnyitót, papírtányért, egyszer használatos evőeszközt, takarót, hálózsákot, polifoamot, tisztálkodószereket, vécépapírt, női egészségügyi betétet, eldobható fehérneműt, pelenkát, nedves törlőkendőt, kézfertőtlenítőt, maszkot, kötszert, sebfertőtlenítőt, ragtapaszt, törölközőt, zseblámpát, elemet, gyertyát, gyufát várnak. 

Bátaszék A Magyar Turán Szövetség is fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a bajba jutott kárpátaljai magyaroknak. Folyamatosan kapcsolatot tartanak a kárpátaljai tagszervezetekkel, tagokkal valamint a határ menti magyar települések önkormányzati vezetőivel is. A menekülő civil lakosságnak szeretnének segíteni hosszabb távon tartós élelmiszerekkel, valamint takarókkal, matracokkal, párnákkal. Az ország számos pontján létrehoztak gyűjtőpontokat, melyek közül megyénkben Bátaszéken, a Lukoil benzinkút melletti Tir Motel és Étteremben Nagy Zoltánnál lehet leadni a tárgybeli adományokat. Nagy Zoltán elérhetősége: +36-30/360-1467. Pénzadományokat is örömmel fogadnak, erről a szövetség közösségi oldalán adnak bővebb információt.

Szekszárd is segít

Lassan ez ezres tagszámot is eléri a „Segítségnyújtás az ukrán menekülteknek (Tolna megye)” elnevezésű Facebook-csoport, melyet Zaják-Balogh Ildikó hozott létre az ukrajnai menekültek megsegítésére. Az adományokat Ungvárra szeretnék eljuttatni, hogy a kárpátaljai önkéntes szervezetek munkáját segítsék. Az adománygyűjtő csoportot a Szekszárdi Önkormányzat is támogatja, Zaják Rita önkormányzati képviselő közbenjárásával adománygyűjtő pontot hoztak létre a Garay téren található sarki épületben, mely 15 és 18 óra között tart nyitva. 

– Főleg tisztálkodási szereket, pelenkát, tápszert, tartós élelmiszereket, valamint matracokat és takarókat várunk. Ezek lennének a legfontosabbak, de pénzadományt is küldhetnek az önkormányzat alszámlájára, szerencsére a városvezetősége is teljes vállszélességgel az ügyünk mellé állt – mondta el Zaják-Balogh Ildikó, a gyűjtés főszervezője. 

A pénzadományokat Szekszárd adományszámlájára lehet utalni, a 11746005-15416566-11890001 bankszámlaszámra, a közlemény pedig „Ukrajna” legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában