Az állatorvos válaszol

2022.03.15. 13:00

Milyen veszélyek leselkednek a cicákra párzási időszakban?

Az állatok közötti harcok mindig előfordulnak, de a párzási időszakban ezek sokkal gyakoribbak és véresebbek lehetnek, főleg a macskák esetében.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

A kutyák verekedései, bár nagy hangoskodással járnak, ritkán okoznak egymásnak komoly sérüléseket. Ráadásul gyakran a ritualizált „harc” során (ami talán az emberi diplomáciához áll a legközelebb) már eldől a küzdelem kimenetele, még mielőtt a konkrét összecsapásra sor kerülne – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

A macskák viszont a karmaikkal gyakrabban ejtenek sebet a vetélytársaikon. Ezek a sérülések azért is veszélyesebbek, mert ha a karmolás nem szakítja fel a bőrt, hanem a karom csak tűszúráshoz hasonlóan jut a mélyebb szövetekbe, akkor az oda bekerülő baktériumok gyulladást okoznak. Eközben a termelődő váladékok nem tudnak eltávozni, mint egy felületes seb esetében, amelyet az állat nyalogatással is ápolni tud. Ilyenkor a kandúroknál gyakran előforduló tályoggal találkozunk, amely az érintett testrészen (leggyakrabban a fej környékén vagy a lábakon) egy nagy, fájdalmas duzzanat formájában jelentkezik. Általában lázzal és rossz közérzettel jár, de néhány nap múlva megérlelődik és szerencsés esetben a felhalmozódott genny spontán eltávozik, miután a bőrt belülről kimarta.
 

Dr. Jakab Ferenc állatorvos

Ezt azonban nem mindig érdemes megvárni, mert az esetleg nagy területen elhalt bőr ellökődése után tátongó lyuk maradhat. Ezért legjobb, ha a tályogot az állatorvos szikével megnyitja, kitisztítja, fertőtleníti, majd ha szükséges, antibiotikum-injekciót ad, ezután a gyógyulás gyorsan végbemegy – és folytatódhat a verekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában