Tapasztalatok

2022.03.01. 14:06

Online koncertek idején került a zeneiskola igazgatói székébe

Közönség előtt alig-alig szólalhattak meg a hangszerek az elmúlt évben a járvány miatt. S pont az az esztendő volt Máténé Hepp Andrea igazgatóként való bemutatkozásának ideje. A fiatal pedagógus – fuvolatanár – tavaly januárban került a tolnai Fusz János Zeneiskola élére. Tapasztalatairól és terveiről beszélgettünk vele.

Wessely Gábor

– Tavaly januárban, 35 évesen lett a tolnai zeneiskola igazgatója. Hogyan fogadták, hogyan fogadták el az idősebb kollégák? 

– Ismertük egymást, hiszen itt dolgoztam – mondja Máténé Hepp Andrea –, s tulajdonképpen ők jobban akarták, mint én, hogy vállaljam el a vezetői munkát. Két gyerek mellett ilyen célom egyelőre nem volt. 

Mekkora a tanári kar? 

– Tíz fő, közülük hat a főállású, ketten félállásban, ketten óraadóként tanítanak. 

Mi a legnépszerűbb hangszer? 

– Egyértelműen a gitár. Persze a zongorát is sokan választják. 

A növendékek száma csökkenő vagy emelkedő? 

– Nem figyelhető meg ilyen vagy olyan tendencia. 2007-től vagyok a pályán; rapszodikus az érdeklődés. A gyerekeket egyre több inger éri: számítógépes, netes játékok, kütyük varázsolják el őket, na meg a sport is vonzó. Leterheltek, s előbb-utóbb választaniuk kell, hogy mivel foglalkozzanak komolyabban. A kicsiket még érdekli a zene, főleg ha a családban van hangszeres rokon, akit példaképnek tekinthetnek, de az iskolától is kaphatnak ösztönzést. Tartunk bemutatókat, minikoncerteket, hogy látványt és élményt adhassunk. Választanak hangszert, tetszik nekik a dolog, csakhogy elérkezik az az idő, amikor gyakorolni, készülni, küzdeni kell. Akkor sokan feladják, mert írni, olvasni, számolni is kell tanulni, edzésre is kell menni; nincs idő. 

Mikor vannak ilyen toborzó, hangszerbemutató rendezvényeik? 

– Április-májusban, a beíratásokat megelőzően. És szeptemberben is, tanévkezdéskor, mert ha néhányan visszamondják a dolgot, azok helyére felvehetők mások. 

Milyen a korosztály és hány diákjuk van? 

– Hatéves kortól jöhetnek a gyerekek. Most 130-an járnak a tolnai zeneiskolába. Felső korhatár tulajdonképpen nincs, de 18 év felettiek már nem szoktak jönni. Ők vagy elmennek felsőfokú zenei tanulmányokat folytatni, vagy maradnak hobbizenészek. 

– A járvány idején foglalta el az igazgatói széket. Hogyan sikeredett ez a felemás, 2021-es esztendő, és milyenek az idei kilátások? 

– Azoknak a kisgyerekeknek a szülei, akik tavaly kezdték a zeneiskolai tanulmányokat, még nem találkoztak velem. Nem jöhettek be az intézménybe; most se jöhetnek be. Szinte minden nyilvános programunk elmaradt. Egy koncertünk volt mindössze, októberben. Arra maszkban bejöhettek a gyerekek szülei. A szokásos, félév végi karácsonyi, és tanév végi záró koncertet sem tudtuk megrendezni, illetve ez utóbbit online módon megtartottuk. Tulajdonképpen akkor mutatkoztam be hivatalosan, s a kamera előtt búcsúztattam a leköszönő, nyugdíjba vonuló elődömet, Fritz Józsefnét. 

Kórusa van a zeneiskolának? 

– Igen, húsz fő körüli létszámmal működik. Ha működhet. A gyerek rátermettsége, színpadkészsége, állóképessége, stressztűrő képessége csak úgy mérhető és fejleszthető, ha közönség elé kerülnek. Ezért is nagy probléma, hogy most nincsenek fellépések, versenyek… 

Maszkban énekelni nem lehet, meg fuvolázni sem… 

– Nem vágtunk lyukat a maszkra, ez tény. Nemcsak a zeneiskolai munkát, de az egész zenei életet gúzsba köti a pandémia. A Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar például egy három éve húzódó nemzetközi versenyre készül, az idén talán kijutnak Spanyolországba. 

A tanárok is tanulhatnak a tanároktól Máténé Hepp Andrea 1985-ben született Pécsen. Szekszárdon él, házas, két fia van. Diplomát a PTE Művészeti Karán szerzett, fuvola szakon. A tolnai Fusz János Zeneiskolában 2007 óta tanít. Intézményvezetőnek 2021 januárjában nevezték ki. Vannak olyan művészeti iskolák a megyében, amelyek a zene mellett tánc és képzőművészeti képzést is kínálnak. Az igazgatónő nem tartja kizártnak, hogy a jövőben Tolnán is bővül a lista, de mindenekelőtt a magán­ének oktatásával szeretné színesíteni a palettát. 

Fontos eseménynek tekinti a szegedi zenetanárok által Tolnán rendszeresen – augusztus végén – tartott Giovanni Artisti Mesterkurzust. Ekkor, egy szakmai hét során képzik a helyi és a környező zeneiskolák növendékeit. A tanárok is tanulhatnak a tanároktól oktatási módszert, oktatástechnikát. A hét végeztével záró koncertet rendeznek. Remélhetőleg az idén is megtartható lesz ez a program. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában