Nyitóünnepség

2022.03.12. 11:30

Támaszt és segítséget kínálnak a nehéz időkben

Az Új Esély Központ decemberben szervezte első akcióját Dombóváron, a „Jótevő napok” keretében, akkor százhetven csomagot osztottak ki a rászorulóknak. Két hónappal később már közel száz pszichiátriai és szenvedélybeteget látnak el az új szociális intézményben. A hivatalos nyitóünnepséget az elmúlt héten tartották.

Varga Szilvia

Herzsenáth Melinda intézményvezető, Macher Tivadar egyházi elnök és Bacsó Benjámin gyülekezetvezető (A szerző fotói)

Az ünnepségen Szente Norbert, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) regionális vezetője köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy Dombóváron nyitott ajtókra talált, mikor egy évvel ezelőtt megkereste Pintér Szilárd polgármestert. A testület döntése után, sikerült egy olyan ingatlant találniuk, amely hosszú távon megfelel a magas színvonalú szolgáltatások fenntartásához.

Céljuk, hogy a nehézségekkel, függőségekkel vagy pszichés betegségekkel küzdő emberek hatékony szakmai és lelki segítséget kaphassanak. Erről Herzsenáth Melinda, regionális intézményvezető adott rövid összefoglalót, mint elmondta, szolgáltatásaikkal ártalmat csökkentenek, reményt adnak, életminőséget javítanak és lehetőséget biztosítanak. Olyan biztonsági hálót hoztak létre, ahol számíthatnak egymásra az ellátottak és a munkatársak egyaránt. 

Dr. Németh Tímea alpolgármester Dombóvár Város Önkormányzatának képviseletében elmondta, örömmel fogadták a kezdeményezést és kötöttek szerződést, hiszen a Misszió a Dombóváron egyébként is – szerényebb létszámmal – működő ellátásokat magasabb színvonalon tudja biztosítani, tágabb körben, más ellátási formáktól elkülönítetten. 

Macher Tivadar a Magyarországi Baptista Egyház elnökeként, a fenntartó képviseletében és partnerként is hangsúlyozta, városi és régiós szinten az intézményeknek együtt kell működniük a szolgálat során, hiszen a feladat összetett és sokrétű. 

Legfontosabb az Istennel való kapcsolat. Bacsó Benjamin, az Élő Remény Baptista Gyülekezet vezetője egy személyes példával hangsúlyozta, hogy a változás során óriási szükség van Isten mellett olyan emberekre, akik támaszt, segítséget nyújtanak és biztatják embertársukat a nehéz időkben. Majd áldást kért munkájukra. 

Végezetül Mile Ferenc, a BTESZ alapítója és vezetője arról a tíz évvel ezelőtti döntéséről beszélt, amikor elhatározta, hogy ezen az úton indul el. Jelenleg 200 településen 1000 munkatárssal, napi 15 000 ellátottal vannak kapcsolatban. A Covid-probléma mentén indult el az Új Esély Központok építésének folyamata. Tapasztalatuk szerint a bezártság, a betegség és az egyedüllét még több embert fordított rossz irányba. 

A megnyitóval egy időben egy kiállítás is nyílt Szenyéri Mária rajzaiból, amely március 31-ig tekinthető meg az intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában