Kisállatmentés

2022.04.20. 07:00

Aki a hörcsögmentés kedvéért lemondott a diplomaszerzésről

Hörcsögökkel kezdte a kis­állatmentést a szekszárdi Honti Henriett, aztán csatlakozott egy alapítványhoz, mely – az internet segítségével – az egész országban ellát ilyen feladatot. Webáruházat is működtet, saját készítésű állateledeleit kínálva. Azt tapasztalja, hogy sok a kidobott kisállat, húsvét után különösen a megunt ajándék nyuszik vannak bajban.

Wessely Gábor

Honti Henriett kézhez szokott kedvencei között, melyekhez ragaszkodik (A szerző fotója)

Egy 25 éves ifjú hölgy, aki a hörcsögmentés kedvéért otthagyta az egyetemet. Persze ennél bonyolultabb a sztori. Ám ami a leginkább szembeötlő: Honti Henriett másként kezdte az önmegvalósítást, mint a legtöbb, vállalkozó szellemű kortársa. Mert, míg másoknál, általában a pénzkeresés iránti vágy az alapvető motiváció – s annak érdekében létesítenek céget, egyesületet vagy alapítványt –, addig nála az ötlet, a nemes cél született meg elsőként – a kisállatmentés –, és csak később tudatosult benne, hogy ebből, illetve egy ehhez kapcsolódó kereskedelmi tevékenységből akár meg is lehet élni. Saját készítésű állateledeleket, és a párja által gyártott odúkat, ketreceket forgalmaz a web­áruházában. 

– Hétévesen kaptam az első hörcsögömet – meséli –, s nagyon szerettem foglalkozni vele. Gondoztam, barkácsoltam a helyét, figyeltem az életmódját, később szakcikkeket is olvastam a tartással kapcsolatban. Magyarországon sajnos nem veszik a fáradtságot a rágcsálótartók, hogy utánanézzenek a részleteknek. Kis ketrecekbe zárják őket, holott nagy a helyigényük, szeretnek ásni, búvóhelyet kialakítani. Általában két hörcsögöt vesznek, hogy ne unatkozzon szegény, holott ez magányosan élő, területvédő állat. Még az ellenkező neműek is egymásnak esnek, ha éppen nem ivarzanak. Egyébként két hét a vemhességi idejük, tehát iszonyatos gyorsasággal létrejöhet egy ötven-száz fős állomány. S akkor döbbennek rá a gazdák, hogy ez így nem mehet tovább, valahogy meg kellene szabadulni tőlük. 

Eleinte csak annyi volt Henriett célja, hogy informálja az embereket a helyes kisállattartásról. Elindította a Hörcsögmentés nevű kezdeményezést az interneten. Kiderült, hogy nagyobb az érdeklődés, mint gondolta. Egyre szaporodtak a megkeresések. Felvették vele a kapcsolatot állatorvosok és a rendőrség is. (Ahová a megtalált kis­állatokat a lakosság leadta, s ahonnan szerették volna továbbpasszolni, valami megbízható helyre.) 

– Nem köztudott – vázolja a helyzetet –, hogy nemcsak kóbor kutyák és macskák, de kóbor (kidobott) hörcsögök, nyulak, tengeri malacok is vannak igen nagy számban. Húsvét után rengeteg a megunt nyuszi. A gyerekek rájönnek, hogy nemcsak édi játékok, hanem etetni, gondozni is kellene őket, takarítani utánuk, amihez nincs kedvük, a szülő sem ér rá, úgyhogy megszabadulnak tőlük. 

A húsvétra ajándékozott nyulak három százaléka éli meg a következő húsvétot. Pedig elvileg, megfelelő körülmények között 10-12 évet is élhetnek. Találtunk már kis­állatot plázában egy reklámszatyorban, buszon, vonaton, parkban, útszélén, de a szelektív kuka mellett is, ketrecestől. Ha szerencséje van a megunt hörcsögnek, Henrietthez kerül. Vagy az ország más településein tevékenykedő befogadóhoz. Mert már országosan kiépült a kisemlősmentő hálózat az Együtt a Kisállatokért Alapítvány jóvoltából. 

– Nemcsak tartjuk őket – hangsúlyozza –, de örökbe is fogadhatók. Hörcsög után érdeklődő napi szinten 10-20 van. A tengeri malacokkal és a nyulakkal már csak ritkán foglalkozunk, mert az egy akkora kör, hogy külön egyesületük jött létre. Viszonyításul: az interneten jelen lévő magyarországi hörcsögösök körülbelül háromezren vannak, míg a nyulasok huszonötezren. Az örökbe fogadás kötelezettségekkel jár. Készül egy szerződés, melyben összefoglaljuk az alapvető tartási követelményeket még egy e­gér esetében is. 

Egy élőlényről van szó, nem egy plüssfiguráról! Szerencsére javul a hozzáállás. Az 5-6 évvel ezelőttinél sokkal gondosabbak a rágcsálótartók. Természetesen a kisállatmentő is tart kisállatokat. Ragaszkodik néhány házi és törpenyúlhoz, csincsillához, cukormókushoz és hörcsöghöz. Nem bánta meg, hogy félbehagyta a felsőfokú tanulmányait a rágcsálók istápolása miatt. Még anyagilag is megérte. 

– Még diákkoromban elindítottam a webáruházat – eleveníti fel a történteket –, s annyira felfutott, hogy választanom kellett: tanulás vagy munka. Az utóbbi mellett döntöttem. Az egész úgy indult, hogy a közösségi oldalakon, baráti, ismerősi körben már tizenévesen mutogattam az állatkáimat, s egyre többen kérdezgették, hogy mi az ott a háttérben, valami kaja nekik, de jól néz ki, hol kapható...

 Mondtam, hogy saját készítésű eledel, természetes anyagokból, hogy ne csak azokat a bolti, színes granulátumokat eszegessék. Kértek belőle. Aztán többen, és még többen. A webáruház 2020 augusztusában indult. A hörcsögösök kapcsolódtak be először, körülbelül hat-nyolcszázan. A növekedés máig tart, nagyjából havi 30-40 százalékkal bővül az érdeklődők köre. Sok a külföldi, főleg Romániából. Velük angolul vagy németül kommunikálok. Az első helyünket már kinőttük. Nemrég gondoskodtunk új telephelyről, új raktárról, de megint ott tartunk, hogy bővíteni kell. A kisállattartás felfutóban van. 

Nyolc állatfaj

Honti Henriett 1997-ben született Szekszárdon. Felsőfokú tanulmányait 2016-ban kezdte a PTE szekszárdi karán, német nemzetiségi tanító szakon, de nem fejezte be. Öt éve elindította a Hörcsögmentő kezdeményezést a neten, egy évvel később csatlakozott a Vakula Tímea által létrehozott Együtt a Kisállatokért Alapítványhoz. Nyolc állatfaj mentésével foglalkoznak: egér, hörcsög, patkány, degu, mókus, csincsilla, tengeri malac, nyúl. Ez egy országos szervezet, mely nyolc taggal – köztük egy szekszárdival – és több száz önkéntessel (ideiglenes befogadóval) működik. 

A befogadott állatokat lehetőség szerint örökbe adják olyan jelentkezőknek, akik szerződésben vállalják a megfelelő gondozásukat. Sok a bajba jutott kisállat az emberi felelőtlenség miatt. Húsvét után megunt nyulak sokasága válik hajléktalanná. Alaptevékenységéhez kapcsolódik Honti Henriett megélhetését biztosító, pénzkereső munkája is: webáruházat működtet, mely állateledeleket és a kisállattartáshoz szükséges kellékeket – odú, ketrec, futókerék, tál, itató stb. – forgalmaz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában