Összbírói értekezlet

2022.04.09. 18:10

Jelentősen nőtt a távmeghallgatások száma

A járvány miatt két év kihagyás után csütörtökön ismét személyes jelenléttel zajlott a Szekszárdi Törvényszéken az elmúlt évi munkát értékelő összbírói értekezlet.

I. I.

Dr. Senyei György (balról), mellette dr. Csullag Józsefné (Fotó: Makovics K.)

Magas szakmai színvonalon és időszerű ítélkezés zajlott a megye bíróságain, mondta az értekezletet megelőző sajtótájékoztatón dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A bíróságok tevékenysége több területen is az országos átlaghoz képest és saját korábbi teljesítményét is meghaladóan eredményes volt, tette hozzá a tények és további elemzések mellett.

A beruházások értéke az elmúlt évben meghaladta a 37 millió forintot, ezek nagyrészt a munkakörülmények javítását célzó bútor- és informatikai eszközbeszerzések voltak, valamint a Paksi Járásbíróság homlokzatának a felújítása. Az igazságszolgáltatás a járvány időszakában is folyamatos volt. Országosan beszereztek harminc úgynevezett mobil távmeghallgatási végpontot. Ennek következtében jelentősen megnőtt a távmeghallgatások száma, mondta egyebek közt dr. Senyei György. 

Dr. Csullag Józsefné, a törvényszék elnöke részletesen szólt az elmúlt évi munkáról. Egyebek közt elhangzott, hogy a bíróságra érkező ügyek száma korábban csökkenő tendenciát mutatott, tavaly azonban ennek az ellenkezője következett be. A büntető ügyforgalom megnövekedését az embercsempészés bűntettének kiemelkedő száma okozta. Az összes befejezett ügy 11,2 százalékkal haladta meg az előző évit. 

A folyamatban maradt ügyek száma 15,7 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. A két éven túl folyamatban maradt perek száma valamennyi ügyszakban csökkent, összesen 15,7 százalékkal. A megye bíróságain időszerűbb ítélkezés folyik, mint az előző években, mondta a törvényszék elnöke. A megyében működő bíróságok hatékonyan biztosítják az igazságszolgáltatás zavartalan működését. 

Cél az időszerűség további javítása, hatékonyságának megőrzése a folyamatosan változó jogi környezetben, illetve a hozzáférés biztosítása annak érdekében, hogy az ügyfelek számára az igazságszolgáltatás folyamatos, gyors, hatékony és akadálymentesen elérhető legyen, hangsúlyozta dr. Csullag Józsefné, a Szekszárdi Törvényszék elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában