Vadveszély

2022.04.06. 15:30

Megszaporodtak a vadbalesetek a jó idő beköszöntével

Több mint negyven vadelütés történt Tolna megye közútjain az év első három hónapjában. Szerencsére egyik eset sem járt személyi sérüléssel, viszont igen jelentős volt az anyagi kár.

T. N.

Illusztráció: Shutterstock

A közelmúltban több vadbaleset is történt a megyében. Ma kora reggel a 6-os főúton egy kakasdi férfi ütött el egy őzbakot, a balesetről itt olvashat bővebben. Hétfőn két vadelütés is történt, melyekről itt adtunk hírt. 

A jó idő beköszöntével megkezdődtek a mezőgazdasági területeken a tavaszi munkálatok. Ezeken a földeken a tél folyamán jelentős számú vad, főleg őz talált táplálékot, menedékhelyet és nyugalmat. Ezek az állatok most a földművelő gépektől gyakran megriadva menekülnek még a nappali órákban is, éjjel pedig a megszokott helyükre szeretnének visszatérni. Sok esetben ezt csak úgy tudják megtenni, hogy átkelnek a közutakon. 

Lakott területen kívüli utakon vadakkal bárhol és bármikor találkozhatunk. Leg­gyakrabban azokon az útszakaszokon kell számolni megjelenésükre, amelyeket „vadállatok” veszélyt jelző táblával jelöltek meg. A táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett szakaszokon helyezi el. A vadbalesetek megelőzése érdekében a legjobb módszer a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése, hangsúlyozzák a rendőrök. 
 

Illusztráció: Shutterstock


A távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet. Az úttesten lévő állat ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, és nem tud kitérni az ütközés elől. A hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen a vadak többsége megijed az erős kürt hallatán és menekülni próbál a közeledő zajforrás elől. Hasznos eszköze lehet a vadelütések elkerülésének a vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetünk és a menetszél működteti. A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság jóvoltából ilyen sípokkal jutalmazták a Bonyhádi Rendőrkapitányság egyenruhásai a napokban azokat a szabályosan közlekedő autósokat, akiknek még nem volt ilyen eszközük. 

A legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nemigen lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a jármű hangjelzését. A bekövetkezett balesetről azonnal értesíteni kell a rendőrséget. Az elpusztult állat elszállításáról az a vadásztársaság gondoskodik, amelynek a területén történt a baleset. Bárki más viszi el, az lopásnak számít. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában