Hajdan

2022.04.19. 15:30

Több ezer facsemetét ültettek Gerjennél

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Összeállította: Szeri Árpád

Szülésznők a bizonyítványosztáskor (Fotó: Bakó Jenő)

60 ÉVE a Szekszárdi Faipari Vállalat soron kívüli export-megrendelést vállalt négyszáz bárszékre. Az első szállítmányt „minőségi kifogás nélkül vette át a külkereskedelmi vállalat.”

60 ÉVE az élelmezésügyi miniszter és az Élelmezési Ipari Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége az elért eredmények alapján élüzem címmel tüntette ki a Tolna megyei Tej­ipari Vállalatot. 

60 ÉVE harminc csoport adott találkozót egymásnak Decsen, a járási kulturális seregszemlén. „Itt voltak a méltán híres sárpilisi együttes tagjai, Őcsény is elküldte legjobbjait, a bátaszéki úttörő énekkar és zenekar megint szerzett néhány kellemes percet, a medinaiak eredeti szerb táncot mutattak be, és német népviseletben láthattuk a mözsieket.” 

50 ÉVE „a Tolna megyei Tejipari Vállalat a TERIMPEX-en keresztül 400 mázsa trappista sajt szállítására kötött szerződést a Kanári-szigeteken lévő Santa Cruz de Tanarife-i üzletfelekkel.” 

50 ÉVE „Világszenzáció a szekszárdi kórházban” címmel közölte a lap a hírt, mely szerint egy, az intézménybe beutalt kismama méhen kívül hordta ki magzatát. Az anyuka és az újszülött jó egészségben hagyta el a kórházat. 

50 ÉVE zajlott le Szekszárdon, a megyei művelődési központ márványtermében a zenetanárok első országos zongoraversenye. Az első helyezést Thész László szekszárdi zenetanár szerezte meg. 

35 ÉVE húsvét alkalmából Deme Bertalan református esperessel, a megyei tanács tagjával készült ünnepi beszélgetés. A húsvét, mondta az esperes, annak örömét jelenti, hogy „a rossz, a rontás, a halál felett az élet diadalmaskodik.” 

35 ÉVE a Duna Gerjentől két kilométernyire északra eső partszakaszán több ezer facsemete felhasználásával erdősávot telepítettek a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szekszárdi Szakaszmérnökségének dolgozói. „A 4 ezer 500 olajfűz a töltést óvja árvíz esetén az erős hullámoktól.” 

35 ÉVE a szekszárdi Béri Balogh Adám Múzeumban zajlott le Szabó József nyelvész A nagykónyi nyelvjárás című monográfiájának ünnepélyes bemutatása. 

25 ÉVE a helyi mezőgazdasági szakképzés megindulásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a Lengyeli Apponyi Sándor Szakképző Iskola. 

25 ÉVE „egy időben négy külhoni településről érkezett küldöttség Gyönkre. A németországi Darmstadt, Gries­heim, Wilkau-Hasslau, valamint a francia Bar-le-Duc önkormányzati delegációja látogatott a községbe.” 

25 ÉVE a szekszárdi Balassa János Egészségügyi Szakképző Iskola az országban az elsők között kezdte meg a középfokú szakképzettségű szülésznők felkészítését a felsőfokú szakképesítés megszerzésére. Ennek a munkának az eredményeként tizenhat hallgató kapott olyan bizonyítványt, mely egyenértékű bármely más nyugat-európai, hasonló oklevéllel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában