Zene

2022.04.11. 12:34

Újragondolják a szekszárdi zeneszerző műveinek kiadását

Füzi János még 2001-ben kötött zeneszerzői szerződést a Universal Music Zeneműkiadó Kft.-vel. A szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola szolfézs- és zeneelmélet-tanára akkoriban a saját maga által komponált zeneművek kiadására szerződött a nevezett kiadóval. Sajnos a szerződés megléte ellenére nem valósult meg a zeneművek CD-n való megjelenése.

S. B. M.

Huszonegy éve ez az adathordozó volt az egyetlen járható út, de már akkor is sokan másolták az eredeti kiadványokat, és a kétezres évek elején érezhető volt a CD-k (compact disc angol szó rövidítése) eladásának hanyatlása. Így aztán lassan feledésbe is merült a szerzemények kiadása. 

 

Füzi János elmondta, a kiadó most újragondolja a szerződést, és oly sok év után megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy a mai modernebb zenehallgatási csatornákon elérhetővé váljanak a kompozíciók. 

 

A digitális világban kiemelkedő hangminőséget kell azonban produkálni, így a huszonegy évvel ezelőtti felvételek – CD-minőség – már elavultnak számítanak. 

 

– Saját, komoly házi stúdiómban egyelőre nincs meg az a felvételi lehetőség, amely a CD-minőségnél jobb felvételekhez szükséges lenne, így a kiadó döntésének fényében meglátjuk, hogy mit hoz a jövő. Nagy siker és elismerés lenne azonban, ha sikerülne betörni a digitális zenei világba – mondta el a zeneszerző. 

 

A Deezer, a Spotify, a Tidal és az ehhez hasonló zenei szolgáltatók ugyanis egytől egyig zeneműkiadó vállalatokkal kötnek szerződést, így a streamingszolgáltatók zenelejátszási listájába való bekerülés nem is olyan egyszerű. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában