Hajdan

2022.05.10. 18:10

Komoly tűzvész pusztított Kajdacson

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

60 ÉVE „komoly tűzvész pusztított Kajdacson. A lángok egy fészerből terjedtek át a szomszédos épületekre is, és a helyi tűzoltóságon kívül a szekszárdi tűzoltóságnak is be kellett avatkozni.” 

60 ÉVE „a szőlőhegyi iskolánál római téglákra bukkantak a decsi brigád tagjai. A múzeumi feltárás két csontvázat hozott napfényre, a női sírban gyöngysorral, a férfi sírban füles agyag korsóval, pénzekkel és tűzcsiholó felszereléssel.” 

60 ÉVE „Szabó Miklós, a Pécsi Pedagógiai Főiskola hallgatója gátfutásban kétszeres főiskolai bajnok lett. Szabó Miklós Tolna megyéből, Szekszárdról indult el, a Szekszárdi Dózsa atlétája volt.” 

50 ÉVE „Kiváló vállalat címmel tüntették ki a Gyulaji Állami Erdő- és Vadgazdaságot. A gazdaság jól oldotta meg dámvadtenyésztési és erdészeti feladatát, erdőgazdálkodását jelentős műszaki fejlesztéssel, gépesítéssel tette hatékonnyá.” 

50 ÉVE a paksi gimnázium klubdélutánján Alexander Michael Wamala, Magyarországon tanuló ifjú ugandai költő mutatkozott be. „Ugandában két könyve jelent meg, az ugandai televízió nemrégiben közvetítette két tévéjátékát, az egyiket ő maga rendezte.”

50 ÉVE „jeges eső zúdult Szakcsra. A tomboló vihar, a jégeső összetört egy gépkocsit és négy lakóházat annyira megrongált, hogy azokat azonnal ki kellett üríteni.” 

35 ÉVE a megyében összesen 55 középiskolai osztály 1521 tanulója érettségizett. Ebből 24 gimnáziumi és 17 szakközépiskolai, valamint 14 levelező tagozatos osztály adott számot a megszerzett ismeretekről. 

35 ÉVE a mőcsényi Völgység Népe Mgtsz tejüzemében naponta tízezer liter tejet dolgoztak fel. Ötezer literből zacskós tej, négyezer literből túró és ezer literből tejföl készült, amiből a megye 18 községén és négy városán kívül még Budapestre is szállítottak. 

35 ÉVE kiemelkedő társadalmi munkája elismeréseként Decs elnyerte a Hazafias Népfront Országos Tanács Nemzeti zászlaját. 

25 ÉVE befejeződött a sztrájk a Szekszárdi Húsipari Rt.-nél. A munkabeszüntetés azért kezdődött el, mert a közel 200 dolgozó ugyanazért a munkáért ugyanazt az összeget kérte a tulajdonostól, mint a már a Metraco Rt.-hez átszerződött társaik. Miután mindkét fél engedett eredeti követeléséből, így megszületett a megállapodás. 

25 ÉVE „német belügyminisztériumi segítséggel, baden-württembergi közreműködéssel, valamint a megyei és az országos német kisebbségi önkormányzat támogatásával közösségi szobát alakítottak ki a mórágyi németség számára a helyi művelődési házban.” 

25 ÉVE a Világbéke-futás ’97 résztvevői megérkeztek megyénkbe. „A békelánggal futók négy nap alatt teljesítik a Drávaszabolcs és Budapest közötti több száz kilométeres útvonalat.” 

A Világbéke-futás ’97 résztvevői Bátaszéken is áthaladtak

Összeállította: Szeri Árpád 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában