Rendkívüli nyitvatartás

2022.06.17. 07:00

A lejárt okmányokat cseréljük a hó végéig!

A koronavírus alatti veszélyhelyzet idején lejárt személyi okmányok megújítására alig két hetünk maradt. A kormányablakok rendkívüli nyitvatartással segítik azok cseréjét.

Bárány Margit

Képünk illusztráció. (Fotó: MW-archívum)

A koronavírus alatti veszélyhelyzet idején lejárt személyi okmányok megújítására, valamint a műszaki engedéllyel nem rendelkező gépjárművek levizsgáztatására alig két hetünk maradt. Dr. Lehőcz Regina, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, hogy a kormányablakok rendkívüli, hétvégi nyitvatartással segítik a hónap végén lejáró személyi okmányok cseréjét.

Tolna megyében a bonyhádi, a dombóvári, a paksi, valamint Szekszárdon az Augusz Imre utca 7. alatti kormányablak tart nyitva június 18-19-én, valamint 25-26-án, szombaton és vasárnap reggel nyolc órától délután két óráig. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban csak és kizárólag a veszélyhelyzet idején lejárt okmányok cseréjét intézhetjük, akár időpontfoglalás nélkül is. 

Mindemellett a megyét továbbra is járja a kormányablakbusz, a települések frekventált helyein parkol le, és így helyben intézhetik az ott lakó polgárok az ügyeiket. A pontos menetrendről a polgármesteri hivatalokban, valamint a Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján és közösségi oldalán adnak bővebb tájékoztatást. 

További nagyon fontos információ, hogy a jogosítvány meghosszabbítása online is intézhető, amennyiben van orvosi alkalmassági engedélyünk, melyet a háziorvos állított ki. Íme egy példa erre. Egyik kollégánk jogosítványa 2021 novemberében járt le. Hogy elkerülje a sorban állást, és egyszerűsítse az ügymenetet, a gépjárművezetői engedélyhez szükséges orvosi alkalmassági dokumentum megszerzése után az ügyfélkapun bejelentkezve, „ügyintézés” gombra kattintva, az „okmányok” menüpontban kiválasztotta a vezetői engedélyt, majd kitöltötte a nyilatkozatot a vezetői engedély automatikus meghosszabbításához. Csupán néhány nap telt el, és már meg is kapta postán az új jogosítványát. 

Fontos tudnivaló, hogy ehhez az online ügyintézéshez az orvosi alkalmassági papíron kívül még egy kitételnek kell megfelelnünk: amennyiben három éven belül bármilyen okmányt cseréltettünk, a rendszer automatikusan felhasználja az akkor készült fotót, ellenkező esetben be kell fáradni egy kormányablakba egy új arckép elkészítésére. Nem mellékes szempont, hogy az online ügyintézéssel négyezer forintot spórolhatunk, mert így az új jogosítvány kiállítása illetékmentes. 

A forgalmi engedélyek kapcsán természetesen nem a kormányablakokat, hanem a vizsgáztatásra jogosult szervizeket, műszaki vizsgaállomásokat kell keresni. Ha még nincs időpontunk, javasolt minél hamarabb foglalni és elintézni a procedúrát, nehogy kifussunk az időből. A főigazgató hangsúlyozta, ne hagyjuk az utolsó pillanatra az ügyintézést, hiszen ezek az okmányok mindennapi életünk számos területén elengedhetetlenül fontosak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában