Remény – Élet Változás

2022.06.09. 14:00

Átadták a RÉV Konzultációs Központot Szekszárdon

Több éves előkészítő munka és tervezés eredményeként készült el a szenvedélybetegeket segítő RÉV Szent-Györgyi Albert utcában található konzultációs központja Szekszárdon. A hosszú ideje dédelgetett vágy most valóra vált Európai Uniós és a Pécsi egyházmegyei támogatásából.

S. B. M.

Átadták a RÉV Konzultációs Központot Szekszárdon (Fotó: M. K.)

Elkötelezett, és folyamatosan küzd a tiszta tudatért, a személyes fejlődésért, a produktív életért, az élet kiteljesedéséért. Ebben a szellemiségben dolgoznak és segítenek rendíthetetlenül a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársai. A szenvedélybetegség bárkit érinthet, akár családtagja, barátja, ismerőse révén. Jó, ha van hova, van kihez segítségért fordulni.

A Kálóczi Andrea intézményvezető meghatottan köszöntötte a jelenlévőket, Felföldi László pécsi megyéspüspököt, Horváth Kálmán kormánymegbízottat, Gyurkovics János alpolgármestert és két klienst, akik később önvallomásban beszéltek, mit jelent nekik a RÉV. Kálóczi Andrea mesélt a RÉV indulásáról, ami egészen 1999. szeptemberéig nyúlik vissza. Az akkori Caritas egy országos hálózat részeként hozta létre a Munkácsy utcában, egy kicsi ingatlanban mindösszesen három fővel hatvan négyzetméteren.

Dr. B. Tóth Mihályné, akkori Caritas vezető, Farkas Béla plébános, Deli István, aki abban az időben a Szociális Iroda vezetője volt, valamint Tímár László a Tolna Megyei Önkormányzat nevében is segítette az indulást, illetve a városi önkormányzat finanszírozta a kiadások egy részét, mert akkor semmilyen állami támogatást nem kaptak. Azonban a RÉV Szolgálatra már akkor is nagy szükség volt, hiszen Szekszárdon nem volt drogambulancia. 

Felföldi László Pécsi Megyéspüspök áldotta meg a RÉV Szolgálat konzultációs központját. (Fotó: M. K.)

Az alapok nem sokat változtak, de elkezdtek egyre nagyobbat álmodni a szolgálat bővítésével kapcsolatban. A sok ügyfél és teendő közepette már nem fértek el a kis épületben, amelyen a Caritasszal osztoztak. Ez utóbbi elnökével, Kovács Jánosnévalszerettek volna egy ingatlant, de nem tudták, hogy a RÉV, vagy a Caritas költözik-e majd.

A most átadott, felújított épületet 2017-ben vették meg. A belső átalakulást Lajtay Zoltán építész segítségével álmodták meg. A munkálatok finanszírozásának jelentős részét pályázati forrásból, városi segítséggel és a Pécsi Egyházmegye hozzájárulásával tudták fedezni. Kálóczi Andrea hangsúlyozta, széles összefogással jöhetett létre mindez, amiért nagyon hálás.

Felföldi László pécsi megyéspüspök beszédében a RÉV munkáját az Egyház munkájához hasonlította. Remény, élet, változás, gyakorlatilag Jézus is ezt hirdette tanításaiban. Kiemelte, hogy a mindennapi életben az ember különleges. – Minden teremtmény megtalálja önmagát a földön és elégedetten él, az embert kivéve. Kicsit mindig szeretethiányosnak érezzük magunkat. Vívódunk, aztán elkezdünk valamivel segíteni ezen a nyomorult érzésen, akkor indulunk le a lejtőn. 

Mindig ugyanazt csináljuk, így zsákutcába kerülünk. A kérdés az lesz, képesek vagyunk-e kilátni a rettenetes burokból, amibe kerültünk? Amíg valaki nem tud kilátni, addig nem lehet segíteni. Az élet egy vihar, próbatétel, küzdelem. Nem az a különbség, hogy kinek milyen szenvedés adatik, hanem hogy azt hogyan viseljük el, hogyan éljük meg. A közösség szikla, mely biztos alapot ad. Ez lehet a család, a barátok, az emberi közösség. És van, akiknek a RÉV.

Gyurkovics János kiemelte: a RÉV minden rászoruló előtt nyitva van, amely egy hatalmas ajándék. (Fotó: M. K.)

Gyurkovics János alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a RÉV három szavában minden benne van. Földi életünk a változásról szól és sokan csak remélik, hogy találnak segítő megoldást. A RÉV minden rászoruló előtt nyitva van, amely egy hatalmas ajándék. Mostani formájában pedig méltó körülményeket biztosít a segítséget kérőknek.

Kálóczi Andrea intézményvezető hozzátette, óriási fejlődés eredménye az, hogy összetett problémákhoz tudnak segítséget nyújtani, rengeteg profi szakember segíti a mindennapos munkát. Fontos a rendszerszintű szemlélet és az, hogy tudjunk együttérezni a gödör alján lévőkkel. A jövőben még nagyon sok céljuk van, melyeket szeretnének megvalósítani, így a munka nem állhat meg. A legfontosabb, hogy aki ide jön, biztonságban érezze magát.

Sokan nem tudják, hogy a RÉV nemcsak a szenvedélybetegeknek, hanem azok hozzátartozóinak is segít. Az egyik vallomástevő is ezen csoporthoz csatlakozott, és kapott lelki segítséget, részt vett a RÉV által szervezett programokon, kirándulásokon és kreatív foglalkozásokon. 

Egy másik, józanodó kliens alkoholizmusáról beszélt. Elmondta, hogyan lett alkoholfüggő és mennyi minden kellett ahhoz, hogy elérje a gödör alját, amikor már saját magának képes volt beismerni, hogy változtatni kell és ez segítség nélkül nem fog menni. – Komoly fizikai és egészségügyi problémákkal küzdöttem az alkoholizmusom miatt, és hiába mondták, hogy meg is halhatok, nem jött el a fordulópont. 

Korábban is találkoztam a RÉV-ben Kálóczi Andreával, de nem voltam őszinte, és nem is akartam igazán akkor változtatni. A fordulópont akkor jött el, amikor elvesztettem a családomat, gyermekeimet, a munkámat és a barátaimat. Elmondta, a RÉV segítségével elindult ez új és nehéz úton. Rengeteg pozitív változást hozott az életébe ez a folyamat, ismét van munkája és a gyermekeivel is bensőséges a kapcsolata. – Ezek a józanság ajándékai, s bennem is megérett a vágy, hogy másoknak segíthessek. 

Az ünnepség Hódi Kata meséjével folytatódott, mely szimbolikusan a RÉV házat mutatja be, ahol mindenki, aki megfáradt, megsérült és meg szeretne pihenni, az itt menedéket talál. A felújított épületben több konzultációs szoba, csoportszoba, vizesblokkok, teakonyha és közösségi tér is helyet kapott, melyeket az itt dolgozókkal együtt Felföldi László megyéspüspök megszentelt, megáldott, és hálát adott azért, hogy ez a közösség ilyen mérföldkőhöz érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában