Találkozó

2022.06.01. 14:00

Éppen ötven éve volt az érettségi vizsgájuk

A simontornyai Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium huszonnyolc fős osztálylétszámának tizennégy, 1972-ben végzett növendéke ünnepelte az ötvenéves jubileumi érettségi találkozóját, az aranyballagását május utolsó szombatján.

Brunner Mónika

Az aranyballagás résztvevői. Középen szeretett és tisztelt osztályfőnökük, Soóky Árpád (Beküldött kép)

A régi osztálytársak 1968-ban kötöttek életre szóló barátságot, és több évtized óta adnak tiszteletet egykori osztályfőnöküknek, Soóky Árpádnak, a gimnázium nyugalmazott magyartanárának, aki felettébb szigorú, ám korrekt tanítójuk-nevelőjük volt. „A tanár úr 1944-es születésű, Balatonfüreden lakik, az aranyballagás napján autót küldtünk érte” – mesélte lapunknak diákja, Pordány István. 

A Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumban szombat délelőtt tizenegy órakor kezdődött az osztálytársak osztályfőnöki órája. A hetes jelentett Soóky osztályfőnöknek, majd ezután az óra helyett nem várt fordulat következett: a meglepetés-előadás. Szeretett tanáruknak volt diákjai Babits Mihály Jónás könyve című művét adták elő, és előadásuknak fantasztikus hatása volt. 

Soóky Árpád, szeretett volt osztályfőnökük elérzékenyült a meghatottságtól. Az osztályfőnöki óra után diákdalokat énekelve mentek a simontornyai vár lovagtermébe, ahol Farkas Rita Krisztina, a gimnázium igazgatónője, majd Torma József polgármester, végül Tamás József osztálytársuk mondott beszédet. Máté Imréné, a simontornyai vár intézményvezetője zongorázott, a Cserfes Gitárcsapat zenélt, szavalt: Máté Anna. Ezután közös ebéd következett. 

A tizennégy fős diákcsapat Katona József Bánk Bánjának Csók István festőművész által illusztrált 1899-es ünnepi díszkiadását adományozta szeretett iskolájának, a simontornyai Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumnak. 

Mindörökké éljen az ifjúság 
Vegyészmérnökök, pedagógusok, államigazgatásban, egészségügyben, kereskedelemben, autóközlekedésben, gazdaságban dolgozók vannak az aranyballagó simontornyai diákok soraiban. Elárulták, Soóky Árpád osztályfőnökük volt az, aki anno megszervezte a Siómenti Ifjúsági Találkozó „elődjét”, a Gimnáziumok Találkozóját. Sárbogárdi, e­­nyingi, gyönki gimnazisták érkeztek városuk programjaira. Színházi előadásokra, szavalóversenyre, atlétikára, kézilabdára, labdarúgásra, tollaslabdára és egy kis szórakozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában