Lovagrend

2022.06.01. 12:35

Kereszténység, borkultúra és jótékonyság

Június 11-én Szekszárdon tartja tagfelvételi és előléptetési ünnepségét az Európai Borlovagrend.

Gazsó Rita

Tagai István, Gyurkovics János és dr. Mészáros Sándor az Európai Borlovagrend sajtótájékoztatóján (Fotó: Mártonfai D.)

– Az Európai Borlovagrend történelmi hagyományokra épül, szellemiségét három fő témakör határozza meg: a kereszténység, a borászat és a jótékonyság – mutatta be a lovagrendet Tagai István, a Budapesti Legáció első prokonzulja az eseményről tartott sajtótájékoztatón hétfőn annak apropóján, hogy június 11-én Szekszárdon rendezi az Európai Borlovagrend tagfelvételi és előléptetési ünnepségét, amelyre várhatóan mintegy százhúszan érkeznek az ország számos pontjáról.

A lovagrend Európában 27 országban van jelen, több mint 5500 taggal, ebből itthon közel háromszázan vannak. Tavaly alakult meg a Szekszárdi lovagi szék – mondta el Tagai István, akitől megtudtuk, a szekszárdi borászok nagyon sokat tettek azért, hogy kitűzött jótékonysági céljaik megvalósulhassanak. 

Ezek eredményeként tavaly egy este alatt 28 millió forintot tudtak összegyűjteni a rászorulóknak. Példaként a Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász elhunytát követően a családja számára indított jótékonysági gyűjtést említette, amelynek során a lovagrend egyik tagja kétezer üveg bort palackozott és ajánlott fel egy különleges, a bajnokot ábrázoló üvegben. A gyűjtés eredményeként hatmillió forint adomány érkezett be, amelyet a két árván maradt gyermek kapott. 

Dr. Mészáros Sándor prokonzul, a borlovagrend tagja a társaság Szent Koronához fűződő kapcsolatáról beszélt. Mint mondta, rendezvényeiken jó pár éve hagyománnyá vált a Szent Korona hivatalos másolatának megjelenése és a hagyományos koronaőr díszegyenruhában kísérő koronaőrök részvétele. Ennek szellemében a díszes külsőségekkel együtt az érdeklődők a június 11-i eseményen is láthatják majd a királyi ékszert a díszfelvonuláson, de ezelőtt tesznek esküt az előléptetett tagok is.

Az esemény a budapesti legáció előléptetési és tagfelvételi ünnepségével kezdődik a Vármegyeházán. A látványos avatási felvonulásra nézőként mindenkit várnak a szervezők. A lovagrendi avatást és az előléptetési szertartást ezt követően tartják a Vármegyeházán. Itt dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor hirdet igét. A napot lovagi gálavacsora, majd zenés-táncos műsor zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában