Érettségi

2022.06.15. 11:29

Két év után most újra szóban is vizsgáznak

A májusi írásbeli érettségi vizsgák után június elejétől az emelt szintű vizsgákkal folytatódott az érettségi időszak. Ezekben a napokban és a jövő héten a középszintű szóbeli vizsgákon vehetnek részt a diákok.

Munkatársainktól

Szóbeli érettségi vizsga a szekszárdi I. Béla Gimnáziumban. Fotó: Mártonfai Dénes

Az Oktatási Hivatal adatai szerint országosan csaknem 115 ezer, Tolna megyében több mint 2 300 középiskolás vizsgázik a mostani érettségi időszakban. Az elmúlt két évben a járvány miatt csak írásbeli érettségik voltak, idén azonban újra megszervezték a szóbeliket is. Június 1. és 9. között emelt szinten vizsgáztak, 13-a és 24-e között pedig középszinten szóbelizhetnek a végzősök. 

Az általunk megkérdezett diákok sikerrel vették az akadályt, többségében 4-es, 5-ösökre számítanak az érettségi tárgyakból. Egy folyosón várakozó anyuka is biztos fia jó eredményében. – Zsolt csaknem kitűnő tanuló és rengeteget készült az érettségire – mondta. 

Hajós Évától, a szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgatójától megtudtuk, náluk már hétfőn megkezdődtek a szóbeli érettségik. Kedden délelőtt, beszélgetésünkkor éppen egy osztály vizsgázott testnevelés gyakorlati tárgyból az atlétikapályán, a sportközpontban, utána az intézményben szóbelikkel folytatódott a szerdán záruló vizsgahét. Minden diáknak 30 perce volt a felkészülésre és maximum 15 percben számolhatott be a tételben szereplő tananyagról. 

A Garay János Gimnáziumban csütörtökön kezdődnek és szombaton zárulnak a szóbeli vizsgák. A diákok négy kötelező szóbeli érettségi tárgyból, magyar irodalomból és nyelvtanból, történelemből, idegen nyelvből és egy választott tantárgyból vizsgacsoportonként adhatnak számot tudásukról – mondta Heilmann Józsefné igazgató. 

A Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban összesen mintegy 150–160 diák érettségizik az előrehozott vizsgázókkal együtt. Mától péntekig egy, jövő héten hétfőtől péntekig pedig újabb két osztály szóbelizik majd – tudtuk meg Rompf Gabriellától, az intézmény igazgatójától. 

Andorka Gábor, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy náluk június 13-án kezdődtek el a szóbeli érettségik középszinten. – Elsőként hétfőn három osztály kezdte meg a vizsgát, akik közül az egyik kedden végzett, a többiek szerdán zárják a szóbeli érettségit. Csütörtökön még két osztály vizsgázik, akik pénteken végeznek, emellett pénteken és szombaton zajlanak majd előrehozott szóbeli érettségik. Összesen 147 végzős diák és 73 előrehozott vizsgát tevő ad számot a tudásáról. 

A gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban hatvanan érettségiznek, közülük 44-en rendes, 16-an előrehozott érettségit tesznek. A szóbeli vizsgák csütörtökön kezdődnek és június 24-én fejeződnek be. Huszonnégyen tettek emelt szintű érettségit, leginkább angol és német idegen nyelvekből, valamint testnevelésből, biológiából, informatikából. Az oktatási intézmény tájékoztatása szerint a vizsgák problémamentesen zajlottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában