Süteménykészítő kurzuson vettek rész

2022.06.08. 19:10

Sikeres tanfolyam segítheti az elhelyezkedést

Pályázati forrásból valósult meg a felsőnyéki süteménykészítő tanfolyam. A kisgyermeket nevelő szülők képzésének elősegítése, ösztöndíja és elhelyezkedésük támogatása című felhívásra benyújtott pályázaton kaptak lehetőséget fiatal édesanyák, hogy Felsőnyéken megtanulhassák a süteménykészítés minden csínját-bínját.

S. B. M.

A vizsgázók egy része Tolnainé Szabó Beáta oktatóval (Beküldött kép)

 A kisgyermeket nevelő szülők képzésének elősegítése, ösztöndíja és elhelyezkedésük támogatása című felhívásra benyújtott pályázaton kaptak lehetőséget fiatal édesanyák, hogy Felsőnyéken megtanulhassák a süteménykészítés minden csínját-bínját. A programban részt vevők havi rendszeres anyagi támogatást is kaptak, mely kompenzálta a tanfolyam helyszínére való utazási költséget, valamint az esetlegesen felmerülő gyermekmegőrzési díjat. 

– A kurzus hét hónapon keresztül tartott, mely időszakban az édesanyák megismerkedtek a sütés nyersanyagaival, megtanulták, milyen a jó alapanyag, mert csak ezekből lehet jó minőségű süteményeket készíteni. Ezt követte a süteménykészítés technológiája, a különböző tészták elkészítése, azok kémiai és mikrobiológiai háttere. 

Fontos megérteni, hogy melyik típusú tészta miért viselkedik úgy, ahogy, hiszen az egy élő anyag. Jó tudni, milyen folyamatok zajlanak benne, különösen, ha adalékanyagok nélkül készül – mondta megkeresésünkre Tolnainé Szabó Beáta. A nyugdíjas pedagógus szakmai útmutatása és oktatása alapján az anyukák fokozatosan sajátították el a sütés tudományát. 

Az egyszerű keksztésztákat az élesztős tészták követték, majd a finom pékáruk, leveles tészták következtek, legvégül a cukrászsütemények kerültek sorra. A sok finomság elkészítése mellett a különböző ünnepekhez kötődő süteményeket, kalácsokat, bejgliket is elkészítették, valamint a tanulók belekóstolhattak a torták elkészítésébe is. 

A süteménykészítő tanfolyamot huszonegyen végezték el, s ezt tanúsítvánnyal is igazolni tudják. Közülük tizenkilencen pedig továbbléptek, hogy részszakképesítést szerezhessenek. A szakmai vizsga követelményei igen szigorúak, gyakorlati és elméleti részből áll, tételhúzás alapján. A háromtagú vizsgabizottság előtt minden jelentkező sikeres vizsgát tett, így a megszerzett bizonyítvány birtokában az édesanyák pékségekben, cukrászatokban tudnak elhelyezkedni. 

A tanfolyam az önkormányzatnak is szívügye volt, hiszen itt biztosítottak termet az oktatáshoz, és egy elektromos kemencét is beszereztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában