Népszámlálás

2022.07.12. 12:42

Kétszázezer fölött kereshet egy számlálóbiztos

Számlálóbiztosok jelentkezését várja Szekszárd város Polgármesteri Hivatala az idén ősszel, októberben és novemberben lebonyolítandó országos népszámláláshoz. Ezt közölte kedden délelőtt a városházán tartott sajtótájékoztatón Kilián Máté, a hivatal kommunikációs referense.

Szeri Á.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Mint azt hozzátette, jelentkezni július 29-ig lehet a letölthető jelentkezési lap és adatkezelési hozzájáruló nyilatkozat kitöltésével és beküldésével. A számlálóbiztosok kiválasztása a jegyző, mint helyi népszámlálási felelős feladata. A számlálóbiztossá válásnak vannak követelményei: a jelentkezőnek nagykorú, cselekvőképes személynek kell lennie, a felkészítés eredményessége érdekében rendelkezzen saját digitális eszközzel – úgy mint PC, laptop, tablet, stb. –, internet eléréssel, valamint e-mail címmel és telefonszámmal.

A kiválasztásnál előnyt jelent a legalább középfokú végzettség, a magabiztos számítógépes ismeret, a megfelelő tájékozódási, térképkezelési képesség, az összeírás területén való helyismeret, továbbá a rugalmas időbeosztás és állandó elérhetőség. Az egyéni felkészítés elektronikus oktatási rendszerben zajlik. Az ezt követő sikeres vizsga után történik meg a szerződéskötés a számlálóbiztosi feladatok ellátására.

Kilián Máté, a szekszárdi Polgármesteri Hivatal kommunikációs referense (Fotó: Mártonfai Dénes)

A számlálóbiztosok díjazásban részesülnek, melyről egy idevágó kormány rendelet melléklete nyújt pontos tájékoztatást. Kapcsolatfelvétel, cím ellenőrzés, aktualizálás tekintetében címenként 350 forint, összeírás körébe tartozó címenként 380 forint, összeírt személyenként 730 forint, felkészülési és kapcsolattartási díjként 25.000 forint a díjazás. Mindent összegezve bruttó 240-280 ezer forint lehet egy-egy számlálóbiztos keresménye – mondta Kilián Máté.

Az őszi népszámlálás három időszakra tagolódik: október 1-je és október 16-a között az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Október 17-e és november 20-a között, a terepmunkán az adatszolgáltatás már csak a számlálóbiztosok közreműködésével teljesíthető, míg november 21-e és november 28-a között a pótösszeírási időszak zajlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában