Vízitúra

2022.07.25. 17:10

Közel két és félezer kilométert eveznek

Szombat délután érkezett a Paksi ASE Csónakházba az a közel nyolcvanöt fő, akik a Nemzetközi Dunatúra magyar szakaszát teljesítik.

Schili-Bárány Margit

Szombat délután érkezett az ASE Csónakházba az a nyolcvanöt ember, akik a Nemzetközi Dunatúra magyar szakaszát teljesítik. Fotó: Molnár Gyula

A Tour International Danubien, azaz a TID Európa leghosszabb vízitúrája. Az elmúlt két év szigorú nemzetközi szabályozásai 1956 óta először akadályozták meg a túra elindulását. Most azonban a szünet után újult örömmel és lelkesedéssel vágott bele egy kisebb csapat a közel két és fél hónapig tartó kalandba.

A táv ugyanis majdnem kétezer-ötszáz kilométer. A kiinduló pont a német Ingolstadt és romániai SF Gheorge a végcél. Fejérvári Gábor szervező megkeresésünkre elmondta, a túrát szlovák és magyar kajakosok alapították és az első túrák Pozsonytól Budapestig tartottak. Később fokozatosan bővítették a távot, így alakult ki a jelenlegi útvonal.

Magyarországon Lepence, Visegrád, Budapest, Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja és Mohács ad szállást az evezősöknek. A csapat nagy része német nyugdíjas, de a különböző szakaszokon be-becsatlakoznak kisebb baráti társaságok, családok és olyan is akad, aki egyedül vág neki a hosszú vízi útnak.

Fejérvári Gábor hozzátette, sajnos most is volt olyan résztvevő, aki betegség miatt hazament és a rendkívüli forróság is sok erőt kivesz az evezősökből. 

– Ennél még az esőt is jobban szeretjük, bár ha széllel párosul, akkor már kevésbé. Akik erre az útra vállalkoznak, azok jó ha tudják, ez olyan mint egy El Camino, csak a vízen. A túrázók ugyanis önállóak és egyben önellátóak. Mi, szervezők a táborhelyeket biztosítjuk, amelyeket a pihenőnapokkal együtt próbálunk úgy megválasztani, hogy hangulatos kisvárosokat, műemlékeket fedezhessenek fel a résztvevők. Paksra mindig örömmel érkezünk, hiszen hosszú évek óta élvezzük a város vendégszeretetét, idén szállást és meleg vacsorát is kapunk – mondta Fejérvári Gábor, aki már huszonöt éve szervezi a túrát. 

A résztvevőknek nem kell különösebb feltételeknek megfelelniük, de rendelkezniük kell a szükséges felszerelésekkel és jó, ha tisztában vannak a saját erejükkel, teljesítőképességükkel. A szervező további célja, hogy a megállót biztosító városok testvérvárosaiból is toborozzanak vállalkozó szellemű evezősöket, így még színesebb csapat alakulhatna ki. Jelenleg a németek és a magyarok mellett eveznek szerbek, de van kanadai, svájci, francia és olasz résztvevő is. 

A csapat vasárnap Paksról Bajára, majd Mohácsra evez tovább, aztán az országhatárt átlépve a Duna azon szakaszára érkeznek, ahol a folyó két országot választ el. Jobb oldalon Horvátország, bal oldalon pedig Szerbia fekszik. A TID evezőseit Szerbia fogadja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában