Családbarát fejlesztések

2022.07.15. 11:30

Megújulnak az óvodák és a játszótér Dunaszentgyörgyön

Szeptembertől már mindkét dunaszentgyörgyi óvoda teljesen megújulva várja majd a helyi gyerekeket, de több játékeszközzel és kiegészítő bútorral bővült a korábbi Dózsa György úti játszótér. A polgármestertől megtudtuk, mint korábban, ezúttal is többségében helyi vállalkozókra bízták a kivitelezést.

Gazsó Rita

Új elemekkel gazdagodott a szentgyörgyi játszótér (Fotó: Molnár Gyula)

A kisgyermekes családok örömére megújul mindkét óvoda Dunaszentgyörgyön – jeleztük néhány hónapja a jó hírt, most ott jártunkkor pedig már azt láttuk, hogy be is fejezték az I. számú, Óvoda utcai intézmény külső szigetelését, festését. – Az energiatakarékosság érdekében elvégzett munkák a műemléki előírásokat betartva idén tavasszal kezdődtek, a beruházásra a Magyar Falu Programból tavaly nyertünk forrást, csaknem 14 és félmillió forintot, amelyet a megnövekedett költségek miatt kétmillióval egészített ki a település – mondta érdeklődésünkre Kirnyákné Balogh Mária.

A polgármestertől megtudtuk, szintén a Magyar Falu Programból érkezett 30 millió forintos forrás segítségével csinosítják majd a Várdomb utcai óvodát is, amely ezzel kívül-belül megszépül, megújul. Dunaszentgyörgyiek szerint már ideje volt korszerűsíteni az óvodát, hiszen úgy tudni, a hatvanas évek óta nem volt felújítva. Látogatásunkkor a kivitelező dolgozott az épületen. Mostanra újra vakolták, alapozták a benti helyiségeket, különös tekintettel a kiszolgáló részekre, de megtörtént az elavult víz- és gázvezetékek cseréje is.

Mivel mindkét gyermekintézmény tetőzete és azok szigetelése, valamint az Óvoda utcai épület belső részének felújítása korábban már lezajlott, így bátran mondható, hogy valamennyi dunaszentgyörgyi óvodás, azaz csaknem száz kisgyermek teljesen újjászületett épületekben kezdheti majd meg az évet szeptembertől. A két óvoda beruházást helyi kivitelezőkkel végeztette az önkormányzat – tudtuk meg a polgármestertől, aki arról számolt be, hogy amit csak lehet, dunaszentgyörgyiekekkel oldanak meg. Ha ide fizetik az adót, megérdemlik, hogy ennyivel támogassa őket a település – vallja Kirnyákné Balogh Mária, aki szerint a jelenleg az óvodán dolgozó csapat fiatal, megbízható, amikorra megígérik, el is végzik az elvállalt munkát, ráadásul ha bármilyen probléma adódik, könnyen elérhetőek.

A korábbi Dózsa György úti játszótér bővítését is megpályázta a Magyar Falu Programból Dunaszentgyörgy. A 4,698 millió forintos összegből egy hónap alatt a helyükre kerültek az új játszóeszközök: a hatszögletű mászóka, két rugós játék, egy kéttornyos eszköz és négy csúszda. Jelenleg az utolsó simítások folynak a játszótér környékén. Az önkormányzat önerőből kisebb kiegészítő bútorokat, asztalokat, székeket, színesre festett kukákat, kerítéseket, díszítőelemeket helyezett ki, biztonsági okokból mindkét nagyméretű játékelem környékét homokkal töltötték fel és hálóval választották el a szomszédos futballpályától is, nehogy a homokozóban játszó kicsiket eltalálja egy-egy lendületből érkező labda. Utóbbi elképzelések megvalósításában jelentős segítséget nyújtott az önkormányzat karbantartó csapata is.

Kisebb munkáknál a polgármester is segít: ha kell, ecsetet ragad, például a játszótér szépítésében is közreműködött. Mint megtudtuk, a szeméttartókat rejtő, békát formázó gumigyűrűket a Csapó Csemetékért Egyesület elnökével, Nagyné Lépő Lejlával, a játszótér színes kis kerítését pedig Ragoncsa Kittivel, egy helyi kislánnyal sajátkezűleg festette le. Nem csoda, hogy szívesen járnak ide a dunaszentgyörgyiek, sőt úgy tudni, Paksról is érkeznek kisgyermekesek, hiszen az arborétum fáinak árnyékában a legnagyobb hőségben is kellemesen eljátszogathatnak a kicsik. 

Az utóbbi időben megfigyelhető, hogy egyre több gyermekbarát fejlesztés történt a faluban. Nem csoda, hiszen ahogy a polgármester elmondta, jelenleg összesen 76 három év alatti gyermek van Dunaszentgyörgyön és jelenleg 13 várandós kismamájuk van, de egyre több az ide költöző, kisgyermekes család, amely Paks közelségének is köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában