Aratónap

2022.07.09. 17:00

Szalonnával, hagymával, pálinkával indultak aratni

A szombati aratónapon elevenítették fel az aratással kapcsolatos népi szokásokat délelőtt.

Farkas Eszter

Nyolc aratócsapat indult a versenyen (Fotó: M. K.)

Forrás: Koronavirus.gov.hu

– Nyolc aratócsapat indult a versenyünkön – mondta Jakab Róbert, a Kisdorogi Hagyományőrző Egyesület elnökhelyettese –, aminek a lényege, hogy régi aratóeszközökkel, kaszával, sarlóval egy megadott nagyságú parcellát – ami nyolcszor huszonöt méter hosszú volt – arassanak le a versenyzők. Mindezt korhű ruhákban és hagyományos reggeli étkekkel kellett megoldani. 

Természetesen a szalonna, lilahagyma és főtt tojás mellett, az aratópálinka sem maradhatott ki. A régi idők hangulatát szerettük volna ezzel feleleveníteni. A versenyzők tizenegy óráig végeztek az aratással, és a tarlózás után szalmából saját kezűleg készített kötelekkel szépen keresztbe rendezték a kévéket. Ezt díjazta a zsűri.

Jakab Róbert elmondta a délután folyamán kulturális programokkal kedveskednek a jelenlévőknek. Népi énekek, táncok és anekdoták színesítetík a rendezvényt. Vendégük volt a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége is, aminek elnöke Illés Tibor köszöntőt is mondott az aratónap kezdetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában