Ingyenes parkolás

2022.07.15. 07:00

Szigorodik a zöld rendszám kiadása

Egyre több helyen találkozunk zöld rendszám kérdésével. Utánajártunk, hogy a jelenlegi szabályozások alapján mely járművek kaphatják meg ezt a jelölést.

Schilli-Bárány Margit

A zöld rendszámos gépkocsiknak nem kell parkolási díjat fizetniük (Fotó: MW)

Fotó: SIMON MORICZ-SABJAN

A megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a jelenleg hatályos rendelet szerint zöld rendszámot csak a környezetkímélő, nulla emissziós gépjárművek kaphatnak. Vegyük sorra, mely járművek tartoznak ebbe a kategóriába.

Zöld rendszámot kaphat egy tisztán elektromos motorkerékpár és gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromosáram-átalakító egységet és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a jármű meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja, és a jármű meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik. 

Ezen felül a külső töltésű hibrid elektromos (plug-in hibrid) autók jogosultak a zöld rendszámra, hiszen ezek gyári kialakításuk szerint rendelkeznek olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromosenergia-tárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága legalább 25 kilométer. 

Egyértelműen látszik, hogy a hagyományos hibrid autók nem tartoznak a zöld rendszámosok közé, bár tény, hogy mind fogyasztásuk, mind károsanyag-kibocsájtásuk jóval alacsonyabb a hagyományos üzemanyagokkal működő gépkocsikkal szemben. 

Ezzel egy időben az ország több nagyvárosában megszüntették a zöld rendszámú járművek ingyenes parkolási lehetőségét. Pécs, Miskolc, Siófok, Hódmezővásárhely, hogy csak néhányat említsünk, a fővárosról nem is beszélve. Ezeken a településeken már senki sem parkolhat ingyen. 

Tolna megyében szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis csak a megyeszékhelyen vannak fizetős parkolók, ám egyelőre nem érkezett olyan hír, hogy Szekszárdon megszűnne a zöld rendszámos járművek ingyenes parkolási lehetősége. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában