Csillagászat

2022.08.17. 19:55

A Hold fénye túlragyogta a Perseidák tűzijátékát

A múlt hét végén zajló csillaghullás szó szerint az égbolt látványos eseménye volt. A megyeszékhelyen sajnos nem voltak ideálisak a látási viszonyok. Dömény Gábor azért elcsípett néhány felvillanást.

Szeri Árpád

Dömény Gábor. (Fotó: Wessely G.)

Dömény Gábor idén nem randevúzott a Perseidákkal. Bár jó értelemben vett, megszállott égvizsgáló, a múlt hét végi csillaghullást, korábbi szokásával ellentétben, most nem kísérte figyelemmel.

– Ennek két oka volt – közölte a szekszárdi csillagász. – Egyrészt a telihold fénye, másrészt a felhős égbolt. Mindkettő sokat elvesz, illetve mifelénk sokat el is vett a látványból. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az alacsonyan járó telihold fénye lemosta ezt az amúgy lenyűgöző természeti jelenséget. Ezért a több órán át tartó, módszeres megfigyelést mellőztem. De azért egy-két felvillanást, az igazán legfényesebbeket nyugtáztam az esti órákban.

Ezzel együtt Dömény Gábor szívesen idézte fel azokat a korábbi eseteket, amikor a Perseidák meteorraj csillogó fénypontokkal árasztotta el az éjszakai horizontot. A szakemberek körében ez a raj egyébként jól ismert, periodikus, évről-évre zajló visszatértének időpontját és úgynevezett maximum idejét pontosan meg lehet határozni. 

– A raj „szülő égitestje" a százharminchárom éves keringési idejű Swift-Tuttle üstökös – folytatta a csillagász. – A keringési idő azt jelenti, hogy ennyi idő alatt kerüli meg a Napot. Legutóbb 1992-ben közelítette meg a Földet és egészen jól lehetett látni a szekszárdi Kálvária csillagvizsgálójából is. Emlékszem, sokan fel is jöttek az épületbe ebből az alkalomból. Ez az üstökös kiterjedt törmelékfelhőt hagy maga után. Ez nevezzük Perseidák meteorrajnak. 

A csillagász mindenkit megnyugtatott: nem kell attól tartani, hogy csillaghullás idején egy meteorit darab netalán a fejünkre esik. A légkörbe érve mindegyik felizzik és porrá válik. Aki pedig elmulasztotta a múlt hét végén a Perseidák mennyei tűzijátékát, ne szomorkodjon. Ez a meteorraj ugyanis kifejezetten hűséges, jövő augusztusban ugyancsak feltűnik az égen. Tehát 2023. nyarán ismét mindenki választhat magának csillagot.

Októberben nézz, nézz az ég felé!

Várható-e a jövő év augusztusáig, tehát a Perseidák visszatértéig más, érdekes csillagászati jelenség? – kérdeztük Dömény Gábortól. 

– Igen – hangzott a válasz. – Ez év október 25-én Magyarországról, Tolna megyéből is jól megfigyelhető, részleges napfogyatkozás lesz. Ez a természeti jelenség kedden, a déli órákban zajlik le. A napot és a napszakot azért hangsúlyozom, mert hétköznap lévén, nincs tanítási szünet. Ezért azt tervezem, amire korábban is volt már példa. Jelesül, hogy jó idő esetén a Szekszárdi Garay János Gimnázium udvarán, az iskola tulajdonában lévő távcsövekkel és eszközökkel, erre célra használatos védőszemüvegekkel a diákokat bevonva figyeljük meg a napfogyatkozást. Ami szó szerint látványos lesz, merthogy az égitest majdhogynem a harmada besötétül a Hold miatt.

A hazánkból is jól megfigyelhető, teljes napfogyatkozásra azonban egy kis ideig, egészen pontosan 2081. szeptember 3-ig még várni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában