Gyász

2022.08.29. 10:24

Elhunyt az iparművész, nélküle nagy a csend

Összeszedtem a kertben a lepotyogott barackokat. Elég szépek voltak. Nagy örömmel hoztam be a házba, hogy megmutassam a feleségemnek, aztán rájöttem, hogy nincs kinek elújságolni a dolgot. Súlyos a csend. 

Wessely Gábor

Könyvné Szabó Éva, tarsolyaival (Fotó: W. G.)

Elhunyt Könyvné Szabó Éva simontornyai bőrműves, népi iparművész. A férje, Könyv István János grafikus mesélte a fentieket, bánattal teli hangon. Negyvenöt évet éltek együtt, két lányt neveltek fel. Tervezték a közös nyugdíjas éveket, alkotómunkát, utazásokat, unokázást. Ám a közös tervek már nem valósulhatnak meg. 

Könyvné Szabó Éva 1956-ban született. Szakmai pályafutását a simontornyai bőrgyárban kezdte, aztán részint kényszerűségből – a gyár bezárása miatt – önálló bőrművessé vált. Sokféle bőrtáskát készített, de országos ismertségét elsősorban a tarsolyainak köszönhette, melyeket veretes fémlemezekkel díszített. A Népi Iparművész címet 2015-ben kapta meg.

Tanította is a mesterséget, legutóbb májusban tartott képzést saját műhelyében. Munkái számos kiállításon voltak megtekinthetők, legnagyobb eredményei között tartotta számon, hogy ott lehetett 2015-ben a milánói világkiállításon a Magyarországot képviselő kismesterek között. Családi galériájukat – ahol az egyik lányuk, Könyv Kata festményei is láthatók – néhány bőrös alkotással szándékozik bővíteni a férje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában