2022.08.16. 10:23
Ismét támad az alattomos gyilkos, a mustgáz
Megkezdődött a szüret a megye két borvidékén, és ilyenkor sajnos visszatérően témát ad a sajtónak néhány mustgáz okozta haláleset.
20210914 - Katasztrófavédelmi gyakorlat Egerben a mustgázmérgezés megelőzése érdekében - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap
Fotó: Berán Dániel
Megfelelő óvintézkedésekkel és kellő körültekintéssel persze meg lehet előzni az ilyen tragédiákat – olvasható a Technológiai és Ipari Minisztérium Facebook bejegyzésében. Amikor forr a must, az erjedő szőlőből elbomlik a cukor, etil-alkohol és szén-dioxid – ezt nevezzük mustgáznak – lesz belőle. Mivel utóbbi körülbelül másfélszer nehezebb a levegőnél, alulról, a padozattól fölfelé halmozódik fel a pincékben. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel.
A zárt térben összegyűlő mustgáz oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Az észrevétlenül terjedő szén-dioxid nagyobb koncentrációban cselekvésképtelenné teheti, fulladást okozva halálos veszélybe sodorhatja áldozatait.
Az alapos és rendszeres szellőztetés nagyon fontos a présházakban, pincékben, illetve mindenképpen meg kell győződni arról, hogy nincs a levegőben veszélyes mennyiségű mustgáz. A korszerű érzékelők semmiképpen nem spórolhatók meg pusztán a gyertyapróbával. A gyertya lángját ugyanis általában csak 14 százalékot elkérő szén-dioxid tartalom oltja ki, miközben már akár a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra.
Az is bajba sodorhatja magát, aki megfelelő védelem és óvintézkedések nélkül próbál az összeesett, ájult emberek segítségére sietni. A 112-es központi segélyhívó számon kihívott tűzoltók biztonsággal, légzőkészüléket használva tudják kimenteni a mérgezést szenvedetteket.
A legfontosabb alapszabály tehát, hogy amíg az újbor készül, a pincékbe kizárólag megfelelő átszellőztetésük és a szén-dioxid-koncentráció ellenőrzése után menjünk le.