Ünnepség

2022.08.22. 14:00

Közel két évig faragta a felavatott székelykaput

Kézzel faragott székelykaput avattak Nagymányokon augusztus 19-én, pénteken. Sebestyén István fafaragó 2016-ban kezdett fafaragással foglalkozni, a mesterséget az erdélyi származású Réti Zoltántól tanulta, aki a kapu avatásán is részt vett párjával.

Farkas Eszter

Közel két évig készült a felavatott székelykapu. Fotó: a szerző felvétele.

– Sebestyén István, a Nagymányoki Székelykör Egyesület aktív, megbecsült tagja. Rendszeresen részt vesz az egyesület mindennapjaiban, és rendezvényeinken is mindig számíthatunk rá. Tiszta szívű, nagyszerű ember, a szó legnemesebb értelmében, akinek bukovinai székely származása áthatja és meghatározza életét, mindennapjait és művészetét – mondta el köszöntőjében Bitterné Varga Mónika, az egyesület tagja.

A fafaragó alkotásai több önálló kiállításon szerepeltek már Harcon, Lengyelen, Faddon, Szekszárdon, Grábócon és természetesen Nagymányokon is.

– Nagyobb munkái a környező településeken láthatók: Kakasdon a Kelemen kereszt korpusszal, az aparhanti kápolnában található szintén egy kereszt korpusszal és a Trianoni megemlékezésre készített Nagy-Magyarországot ábrázoló faragása. Kopjafák készítésével is foglalkozik, ezek közül méltán legbüszkébb a szülei sírjára készült kopjafákra – emelte ki beszédében Bitterné Varga Mónika.

Az általa készített Tulipános kapu 2020 óta igazi dísze nemcsak a székely háznak, de a város központjának is. Nemcsak a székely háznál láthatjuk munkáit, a városban több helyen is találkozhatunk keze nyomával, például a katolikus templom előtti gyönyörű, gazdagon mintázott padot is ő készítette.

Az alkotó családja növénytermesztéssel foglalkozik, így szabadidejében tudott foglalkozni hobbijával, a kapu közel két év munkájának gyümölcse. 

– A kapu tölgyfából készült a székely hagyományoknak megfelelően, a rajta lévő galambdúc fenyőből. 5,7 méter széles és 5 méter magas, egybeépített kiskapu, nagykapu, tetején galambdúccal, a szemöldökfán felirattal: „Házad lehet bárhol, de hazád csak itt.” Az íves hónaljkötésekben a székely zászlóról is visszaköszönő két alapmotívum látható: a nap és a hold. A kaputükör a feleségem javaslatára Szent István államalapító királyunkat a magyar koronával ábrázolja ahogy hazánkat Szűz Mária oltalmába ajánlja – mondta el az alkotó.

Az eredeti kaputükör kép a belső oldalon látható a készítő nevével és a dátummal együtt. Aprólékosan kidolgozott, gazdagon díszített oszlopai tetejét különleges virág koronázza meg, a motívumot kizárólag Etelközben alkalmazták.

A kaput Bagi Sándor atya szentelte fel, az avatáson a Nagymányoki Székelykör Egyesület Népdalköre adott elő egy népdalcsokrot. A rendezvény zárásaként a jelenlévők közösen énekelték el a székely himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában