Felkészülés

2022.08.27. 07:00

Mindjárt itt van az új tanév

Csupán néhány nap, és vége a nyári szünetnek, amikor a gyermekek visszatérnek az óvodába, iskolába. Arra kerestük a választ, hogyan készítsük fel gyermekünket testileg, lelkileg, esetleg pedagógiai szempontból az új oktatási évre.

Ábrahám-Gazsó Rita

Érdemes lassan visszaszokni a korábbi napirendre (Illusztráció: Shutterstock)

Ezekben a hetekben már nincs olyan család, ahol ne kezdenének előkészülni az iskolára, óvodára. A gyermekekkel közösen felmérik a ruhatárat, hogy mi az, ami használható, jó-e még az ünneplő ruha, kell-e esetleg új iskolatáska, tornafelszerelés. Van, aki egészségügyi szempontból is szeretné felkészíteni gyermekét szeptemberre, más pedig a jó eredmények érdekében már ilyenkor előveszi a tavalyi tankönyveket, hogy együtt frissítsék fel a tudást.

– Ha egész nyáron friss zöldségek és gyümölcsök tömegét kapta a gyermekünk, akkor nem jelent kihívást számára, ha újra közösségbe kerül. Manapság viszont sok gyermek elzárkózik a zöldség-gyümölcs fogyasztástól, sokszor hamarabb bevesznek egy tablettát, semmint megesznek egy körtét – mondta dr. Tusa Annamária.

A gyermekorvos szerint, ha a gyermek nem fogyaszt elég zöldség-gyümölcsöt, amelyben természetes vitamin található, már augusztus elejétől érdemes a szintetikus vitaminok adagolását megkezdeni, hogy szeptemberre sikerüljön felerősítenünk a gyermekünk immunrendszerét.

A házi gyermekorvos szerint az intenzív hatás érdekében érdemes kúra-szerűen, három hónap szedés után egy hónap szünettel alkalmazni a szirupok, rágótabletták formájában is kapható multivitaminokat, immunerősítő szereket. Vannak olyan kifejezetten immunerősítő készítmények, amelyek apró, a legjellemzőbb felsőlégúti fertőzéseket okozó vírusdarabokat tartalmaznak, amelyekkel az immunhiányosabb gyermekeket meg tudjuk kissé támogatni.

– Természetesen ne számítsanak arra a szülők, hogy egy kúra teljesen megvédi a gyermeket, de segít gyorsabban legyőzni, minimális tünetekkel átesni az egyes betegségeken – hangsúlyozza. A gyermekorvos kiemelte a személyes higiéné fontosságát is. Szerinte már kicsi korban szoktassuk csemeténket a rendszeres kézmosásra, hogy minden étkezés előtt, bevásárlás, játszóterezés után mosson kezet. Szokja meg azt is, hogy tüsszentés, kisebb orrfújás után se használja újra a zsebkendőt, dobja ki! Ezekkel mind megakadályozhatjuk a fertőzések terjedését.

Király Gabriella klinikai gyermek szakpszichológus, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója szerint minden gyerek más és más, így személyre szabottan a szülőknek kell átgondolni, hogy a gyermeknek mire van szüksége nyár végén. – Ami fontos, hogy a nyár utolsó heteiben lassan visszaszokjanak az évközben megszokott napirendre, arra, hogy kötelező feladatok vannak, időben fel kell kelni. 

Nyár végén jobb képességű iskolás gyermekekkel is érdemes ismételni, ha valaki évközben lemaradt, vele többet kell foglalkozni, esetleg tanári segítséget kérni. Alsó tagozatosoknál készségszinten kell mennie az olvasásnak, számolásnak, írásnak. Ezek nem mennek azonnal, érdemes nyáron kicsit gyakorolni. Írjunk közösen levelet, emailt, fogalmazást az utazásról. Nyaraláskor a kicsit idősebbeknek adhatunk például olyan feladatot, hogy nézzenek utána az adott helyszín történelmének, földrajzának. Így játszva tanulhatnak.

Első nap az iskolában

Az iskolát most kezdő gyermekeknek különleges figyelemre van szüksége, amelyben jelentős szerepe van a családnak is – hívja fel a figyelmet a szakember. – Hónapokkal korábban, az óvodában megkezdődik a felkészítésük az iskolára, de a szülők tehetnek a legtöbbet az érzelmi biztonság kialakulásában, hogy ne félelemmel élje meg a gyermek az iskolakezdést – véli Király Gabriella.

A gyermek szakpszichológus szerint célszerű az iskoláról beszélni a kicsikkel, hogy tudják, mi vár rájuk. El lehet sétálni párszor az iskola felé, hogy barátkozzon a leendő környezettel. Néhány előkészítő füzetet is kitölthetünk együtt, de a szakember úgy véli, nem kell már ilyenkor írni, olvasni, számolni tudni a leendő elsősöknek. Elég, ha időben, térben tájékozódnak, tudják mit jelent az alul-felül, jobbra-balra, ha tízes számkörben magabiztosan eligazodnak. Kedvet csinálhatunk a gyermeknek azzal is, hogy együtt választjuk ki az iskolatáskát, füzeteket, a tolltartót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában