Szent István

2022.08.18. 14:19

Szekszárdra érkezett a korona másolata

Gazdag programmal ünnepel Szekszárd augusztus huszadikán, azon a napon, amikor az idei búzából sütött kenyeret megszegik, és az államalapítóra, Szent Istvánra emlékezünk.

Szepesi László

Szekszárdon a Szent Korona (Fotó: Sz. L.)

Szentté avatásakor, 1083-ban, a Nagyboldogasszony utáni első vasárnapon, augusztus 20-án nyitották meg István király sírját, s a magyar egyház akkor ezt a napot iktatta kalendáriumba István névünnepeként. A megyeszékhelyen a sok ünnepi esemény közül is kiemelkedik egy kiállítás. Csütörtökön délelőtt hozták el Kecelről, s három héten át a Művészetek Házában láthatók a koronázási ékszerek hiteles másolatai. Itt van a Szent Korona, amely Európa egyik legrégebbi, legtovább használt hatalmi jelvénye, a jogar és országalma, s mellettük Szent István kardjának pontos másolata is.

Az eredeti koronát, amelyet a Parlamentben őriznek, II. Szilveszter pápa adományozta a magyaroknak. Európában egyedül viseli a szent jelzőt, már 1256-ban ezzel a szóval illették. Szent mivolta onnan is ered, hogy önmagában testesíti meg az ország teljességét. A korona és a koronázási ékszerek 1978 januárjában kerültek vissza Amerikából, ahova a második világháború vihara sodorta.

1983-ban Csomor József ötvös restaurátort bízták meg az eredeti korona szerkezeti vizsgálatával, s ő készítette el annak hiteles, pontos másolatát. Megalkotását a keceli Pintér Művek tulajdonosa, Pintér József finanszírozta, ezért Kecelen őrzik, és most fiának, Pintér Csabának hozzájárulásával hozták Szekszárdra.

Szekszárdra érkezett a korona másolata (Fotó: Sz. L.)

A Művészetek Házában kiállított korona egyébként nem is az Amerikából visszatért korona másolata, hanem annak a koronának a rekonstrukciója, amellyel Szent Istvánt koronázták meg. Az eredeti és a kiállított között a különbség egy zománckép, amelyen Mária és a két arkangyal látható. Az, amely az évszázadok során elveszett az eredetiről, de a régi rajzok alapján ugyanolyan kézműves munkával és szerszámokkal készült, mint hajdan az eredeti.

A koronázási ékszerek mellett lévő Szent István kard eredetije a prágai Hradzsin Szent Vitus Székesegyházának kincstárában található, a krónika szerint Kunigunda hercegnő, II. Přemysl Ottokár felesége vitte Prágába nászajándékként. A Szilveszter pápa adományozta koronázási ékszerek hiteles másolatának sok száz milliós valós értéke mellet annak eszmei értékét az is növeli, hogy azokat 2000-ben egy másik pápa, II. János Pál is megáldotta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában