Energiatermelés

2022.09.14. 09:30

Dolgoznak az atomerőmű üzemidejének meghosszabbításán

Az atomerőmű üzemidő-hosszabbítás projektjének formális megalapításáig még az idén szeretnének eljutni – mondta a legutóbbi TEIT találkozón a TelePaks kérdésére az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

G. R.

A paksi atomerőmű (forrás: atomeromu.mvm.hu)

Pekárik Géza szerint készül a projektterv, illetve azon dolgoznak, hogy megteremtsék a szükséges személyi, szervezeti feltételeket. Úgy fogalmazott, hogy az üzemidő-hosszabbítás projekt minden elemét a teljes nyilvánosság előtt kívánják végrehajtani. A jövőben a hat blokk együttes működtetése kiemelten fontos lesz, mert hozzájárul az ország energiafüggetlenségéhez. Pekárik Géza jelezte, reméli, hogy a jövőben, ha nem is Pakson, de ahhoz közel, a Duna hűtővizét felhasználva, a hat blokk mellett továbbiak is hozzájárulhatnak majd a hazai energiatermeléshez.

Mint ismert, a Paksi Atomerőmű négy blokkja 1982 és 1987 között épült meg. Az eredetileg harminc ére kitűzött üzemidőt 2012 és 2017 között húsz évvel egyszer már meghosszabbították. Palkovics László technológiai és ipari miniszter korábban úgy fogalmazott, a kormány elkötelezett a paksi atomerőmű négy blokkjának üzemidő-hosszabbítása mellett. A projektről azt mondta, hogy alapvetően tíz és húsz év közötti hosszabbítás lehetséges.

Az atomerőműről és az atomenergiáról szóló további írásainkat itt találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában