Évnyitó

2022.09.05. 17:00

Egyetemi polgárokká váltak az első évesek

Hétfőn délelőtt volt a Tanévnyitó Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán, amelynek folytatódik növekedési trendje. Az idei tanévre másfélszer annyian jelentkeztek, mint két évvel ezelőtt, s több mint kétszáz elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait a kar szekszárdi és pécsi képzőhelyén.

Szepesi László

Az ünnepen köszöntötte az új egyetemi polgárokat a megye és a megyeszékhely nevében Dr. Korossy Ildikó megyei főjegyző és Gyurkovics János Szekszárd alpolgármestere. Prof. Dr. Szécsi Gábor dékán az új tanévet megnyitó beszédében Illyés Gyulát idézve említette, minden fiatal arra vár, hogy álmai, hite feladása nélkül találja meg a megfelelő utat az életben, és úgy tudja építeni, formálni önmagát, hogy a társadalom alkotó polgárává váljon.

Az egyetem elsődleges feladata, folytatta, hogy ne csak megóvja a fiatalokban kialakult reményt, hanem segítse azt valóra váltani. Ezért az intézménynek gyakorlat orientáltan kell oktatnia, kutatnia, s kutatásait meg kell nyitni a társadalom felé. Fontos, hogy így formálja, alakítsa a város, a régió, a tágabb térség életét, fejlődését. Ennek érdekében bővítik a képzési kínálatot, támogatják a tehetségeket. A nagy hagyományú egyetem olyan értelmiség nevelő műhellyé válik, amelynek polgárai tetteikkel jobbá tehetik a világot, hiszen bátrabb, kritikus gondolkodásra sarkallják őket.

A dékán jubileumi emléklapot adott át az intézményben húsz éve dolgozó Dr. Zádori Iván dékánhelyettesnek, Táborfi-Rónai Nóra tanárnak, Pataki Sára könyvtárvezetőnek és Dr. Máté Andrea tanszékvezetőnek, majd a negyedszázada itt oktató Dr. Nagy Janka Teodórának. A tanszékvezető professzort, aki napokban Szekszárd Pro Urbe díját kapta, virágcsokorral is köszöntötte Szécsi Gábor, majd Jubileumi Emléklapot adott át az intézményben 30 éve dolgozó Keinráth Adrienne HR referensnek, s a 35 éve itt munkába állt Dr. Györkő Enikő egyetemi docensnek, valamint Molnárné Wéner Ágnes óvodapedagógusnak. 

Rektori elismerő oklevelet vett át Nick Réka óvodapedagógus, jelenleg gyógypedagógia szakos hallgató, Egyetemi Kultúráért Díjat kapott Varga Rita, a kar oktatója, festőművész, Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Program Ösztöndíjában részesült Laczikó Luca Sára, tanító alapszakos hallgató, és Egyetemi Sportéletért Díjban részesült Csete Margit gyógypedagógia szakos hallgató.

Az első éveseket fogadalom tételüket követően Dr. Jakab Ferenc rektorhelyettes, Dr. Szécsi Gábor dékán, Gyurkovics János alpolgármester és Csötönyi Pál, a Hallgatói Önkormányzat elnöke egyetemi polgárrá, tiszteletbeli szekszárdi polgárrá, s a hallgatók közé fogadta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában