Nagymányok

2022.09.20. 16:20

Házi rétes illata szállt a fesztiválon

Huszonhat csapat húzta a rétest péntek délután a huszonnegyedik alkalommal szervezett Nagymányoki Búcsú, Bor és Strudel fesztiválon.

Farkas Eszter

Rétesnyújtás a nagymányoki fesztiválon

Fotó: Farkas Eszter

Az első rétesfesztivált a kilencvenes években szervezte az egyesületünk. Nagymányokon hagyomány volt mindig is a réteshúzás búcsúk, lakodalmak, nagyobb rendezvények idején, ezért szerettük volna a településünk egyik fő nevezetességét tovább éltetni, a hagyományt tovább vinni. Az első fesztiválon még csak három csapattal húztunk pár rétes rudat, a hétvégi fesztiválon már huszonhat csapat készítette a finomságokat, munkájukat zsíros kenyérrel és meleg teával próbáltuk meghálálni – tájékoztatta lapunkat Schnetzné Orbán Andrea, a Glück Auf egyesület művészeti vezetője.

A négy alapízt minden évben elkészítik, ezek a túrós, az almás, a mákos-meggyes és a meggyes-grízes rétes. A szervező elmondta azt is, hogy támogatások nélkül nem tudták volna megvalósítani a rendezvényt. – Sajnos az élelmiszerárak nagyon elszálltak, így a fő támogatóink nélkül nem rendezhettük volna meg a fesztivált. Az alapanyagokat az egyesületünk ezekből tudta biztosítani. Pénteken a kemény munkát követően éjfélig tartott a bál – mondta el a szervező.

Szombaton az esős időjárás miatt a felvonulás és a kinti programok elmaradtak, azonban a szervezők négy sátrat állítottak fel a programoknak és az árusoknak. – A rossz idő ellenére mind a négy sátor tele volt érdeklődőkkel szombaton. Délelőtt a profitnesz bemelegítés, a Grimm-busz színház gyermekelőadása és a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták bemutatója is lezajlott. Sajnos a helyi tűzoltók bemutatója és a szüreti felvonulás elmaradt, azonban a kulturális műsorokat is mind meg tudtuk tartani a sátrakban.

A műsorban fellépett a Nagymányoki Pitypang Óvoda, a Városi fúvószenekar és a Glück Auf Egyesület gyerek, ifi és felnőtt csoportja valamint a kórusa is. Érkeztek vendég fellépők Bátáról, Bonyhádról, Hartáról, Hidasról és Kismányokról is. Az estét bállal zárták. – Az egyesületünk nagyon összetartó, a kétnapos búcsút követően vasárnap az összes tagunk részvételével közösen pakoltunk el a fesztivál után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában