Helyi közélet

2022.09.04. 06:55

Itt az ideje, hogy hívja a kéményseprőt!

Ahogy közeledik a nyár vége, egyre többen gondolnak a hamarosan elkezdődő fűtési szezonra is. Olvasóink közül többen kérdezték, hol kell kérni, bejelenteni azt, ha a kéményt szeretnénk ellenőriztetni, mennyibe kerül mindez. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kaptunk erről tájékoztatást.

Mauthner Ilona

Fotó: Berán Dániel

Jellemzően október közepén szokott elkezdődni a fűtés a távfűtéses lakásokban és a családi házakban is. Addig még van másfél hónapunk, hogy ellenőriztessük a kéményeinket a balesetek megelőzése érdekében. 

A lakhelytől függ, hogy valamelyik kéményseprőcég vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik-e az ingyenes kéményseprést, ez a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat weboldalon irányítószám alapján kiderül. Időpontot ugyanezen a felületen vagy a 1818-as telefonszámon lehet foglalni. 

A magánházakra és a társasházakra más-más szabályok vonatkoznak. A családi házakhoz a kéményseprők nem mennek ki automatikusan, az ellen­őrzésre időpontot kell egyeztetni velük. A társasházakban, köztük a lakásszövetkezetiekben is, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve végzi a rendszeres ellenőrzést, az ilyen házakban élőknek tehát nem kell időpontot foglalniuk, a kéményseprők ütemterv szerint érkeznek, és két héttel korábban, hirdetményben tájékoztatják erről a lakókat. 

Ha a megjelölt időpontban nem tudnak bejutni a lakásba, akkor 30 napon belül új időpontról küldenek értesítést. Ha a lakónak az sem felel meg, akkor további 30 napon belül neki kell kezdeményeznie, és kiszállási díjért, a 30 napon túl pedig egyedi megrendeléssel, költségtérítés ellenében következhet az ellenőrzés. 

A társasházak ellenőrzésének országos menetrendjét a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/tevekenysegek/sormunkaterv_2022 linken érhetik el. 

Magánszemélyeknek a kémény ellenőrzése és szükség esetén a tisztítása is ingyenes. A gazdálkodó szervezet székhelyeként vagy telephelyeként nyilvántartott ingatlanok esetében azonban a kéményseprők költségtérítést számláznak ki. Ezt készpénzzel nem, csak átutalással lehet fizetni. 

A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel, és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei láthatók rajta. Felszerelésük korszerű és teljes, minden szerszámuk, mérőműszerük biztosított a szakszerű munkához. 

Mindez azért is fontos, mert a lakástüzek harmadik leggyakoribb oka a fűtési rendszer meghibásodása, és minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. 

A múlt év első hat hónapjában 3815 otthonban keletkezett tűz, összesen több mint 47 ezer négyzetméteren pusztítottak a lángok. Ezek során a tűzoltók 341 ember életét mentették meg, de 42 ember meghalt és 302 megsérült. Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában