Kézműves vásár

2022.09.03. 20:01

Minden eddiginél több kistermelő árulta portékáját a Spájz piacon

Minden eddiginél több kistermelő áruiból spájzolhattak be őszre mindazok, akik szombaton kilátogattak a hagyományos kézműves vásárra Pakson.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

Idén hetedik éve szervezik meg a Spájz helyi termék piacokat a városban, évente több ízben, mindig más-más tematika köré építve. Most szombaton a gomba volt a középpontban, amelyhez két gombatermékeket árusító termelőt is meghívtak, egy kecskeméti laskagomba termesztőt, valamint egy erdei gomba termékeket forgalmazó helyi termelőt. A gombanap keretében számos szakértő ellátogatott a ide, hogy megosszák tapasztalataikat az egyre népszerűbb gombászkodásról.

Fotó: Molnár Gyula

Idén érkezett a legtöbb, összesen 35 termelő, köztük lekvárosok és szörpösök is, valamint kézműves sajtot, füstölt húsfélét, levendulás készítményeket, mézeket, borokat előállítók jöttek a vásárra. Szokás szerint főként élelmiszert talált, aki idelátogatott, de néhány népi iparművész, kerámiás, kosárfonó és szappankészítő ezúttal is vendégeskedett a vásárban.

Az őszi Spájz programjához az Ökocsiga Játszóház jóvoltából egy gombaismereti, interaktív kalandjáték is kapcsolódott, amelyen hatvanhét kisgyermek vett részt. Ennek célja az volt, hogy a gyerekeket is közelebb hozzák, megismertessék a gombával, mint termékkel, mint élelemmel.

Fotó: Molnár Gyula

Mint kiderült, a piac résztvevőit minden alkalommal a szervezők választják ki, és ingyenesen vehetnek részt a programon. A Spájz piacon nincsen viszonteladó vagy kereskedő, alapfeltétel, hogy mindenki a saját termékét készítse és árulja. Emellett elengedhetetlen, hogy engedéllyel, megfelelő minősítéssel rendelkező helyi terméket kínáljon.

– A Spájz megszervezésével a célunk a rövid élelmiszerlánc erősítése, vagyis a helyben megtermelt termékek, a helyi termelők támogatása, pozícionálása – mondta Czink Dóra, az esemény főszervezője, akitől megtudtuk, nagyon sikeres napot zártak, mintegy 1500-2000-en látogattak ki a rendezvényre, ahol a megszokott módon komplett családi programot kínáltak, étkezési lehetőséggel, utóbbit egy minőségi helyi street food szolgáltatónak köszönhetően.

Czink Dóra jelezte, a terveik szerint, támogatás függvényében novemberben a megszokott Csokoládéimádók Napjával zárják a szezont, jövőre pedig ismét tavasszal indulna az év első Spájz termelői vására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában