Kertészkedés

2022.09.22. 16:20

Spenótot, retket, hagymát, salátát vethetünk

Végre kapott kellő mennyiségű csapadékot a föld, így nem kell lemondani a friss, saját termesztésű zöldségekről ősszel vagy akár kora tavasszal sem, számtalan olyan fajta akad még, amelyeket szeptemberben is el lehet vetni illetve ültetni a kertben.

M. I.

Friss spenótot is szedhetünk akár még ősszel (Fotó: Shutterstock)

Mindezek mellett, kihasználhatjuk a kertben maradt üres részeket is. Olyan növények kerülhetnek most a földbe, mint a fokhagyma, a retek, a spenót vagy a takarmánybab, de arra ügyeljünk, hogy csak olyan fajtákat ültessünk, amelyek kifejezetten őszi vetésűek. A spenótot már most szeptemberben elvethetjük, ha jövő tavasszal minél hamarabb be szeretnénk takarítani. Arra figyeljünk, hogy sekélyen helyezzük el a magokat a földbe, mehet akár közvetlenül a kertbe, de cserépbe is ültethetjük, viszont a talajt minden esetben alaposan készítsük elő. Októbertől, illetve ahogy a nagyobb hidegek beütnek, takarjuk le valamilyen anyaggal a fejlődő növényeket, hogy melegben legyenek. 

Többféle salátát is ültethetünk ilyenkor, ráadásul néhány hét múlva akár már be is takaríthatjuk őket. Ügyeljünk arra, hogy ha szabadföldbe kerülnek a magok, akkor az időjárástól viszonylag védett helyre kerüljenek, de ha cserépbe ültetünk salátát, akkor is óvjuk a növényeket. A megfelelő fajtaválasztás nagyon fontos a salátafélék őszi ültetésekor. Veteménybabot is vethetünk ősszel, a növény ugyanis áttelel, ami azt jelenti, hogy tavasszal már korán lesz termésünk. A retek alig pár hét alatt megérik, ezért érdemes szeptemberben ültetni belőle a kertben. A most még meleg talaj segíti az őszi vetésű fajtákat abban, hogy időben beérjenek, és hamar szedhetővé váljanak. 

Ültessünk ősszel vöröshagymát a kertbe, így jövőre már kora tavasszal lesz saját termésünk. Olyan fajtát válasszunk, amely jól viseli az őszi és hűvösebb körülményeket, tehát mindenképp kései fajták kerüljenek a földbe. Fokhagymát is ültethetünk szeptemberben, figyeljünk arra, hogy 2,5 centiméter mélyre kerüljenek a gerezdek, és egymástól legalább 25 centiméter távolságra helyezzük el őket a megfelelően előkészített talajba. A hajtások már ősszel megjelenhetnek, ezek áttelelnek, és tavasszal ismét elkezdenek majd növekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában