Kőben az alkotás

2022.09.08. 16:20

Vakablak, hatvankilós bagollyal

Bagoly a vakablakban. A tolnai származású (Szekszárdon élő) szobrász, Freund Antal felajánlotta egy alkotását a tolnai könyvtárnak. Stílszerűen egy baglyot.

Wessely Gábor

Nagy Krisztina könyvtáros mutatja a kőbaglyot (A szerző fotója)

– Épphogy megtanultam olvasni – emlékszik vissza –, beiratkoztam. Ennek már hatvan éve. Az első kikölcsönzött könyvek egyike volt a Jelky András kalandjai. Később, a legelső bronzszobrom ennek a történetnek a főhősét ábrázolta.

A tolnai könyvtár időközben, 2015-ben új helyre költözött, a Mag-házba. Ezt az épületet díszíti a szobor, mely az alkotó és a könyv hatvan évvel ezelőtti randevújának emlékére is utal. Hatvan centi magas, hatvankilós, vörös mészkőből faragott mű.

Freund Antal egy ideig fogtechnikusként dolgozott, s amíg kötött a gipsz, „mellesleg” szobrászkodott. Nyugdíjasként már minden idejét a művészetnek szentelheti. Ír is, főleg röpke bölcseleteket, aforizmákat. Tőle származik az a ma már közszájon forgó mondás, hogy „A szobrász dolga roppant egyszerű: ránéz a kőre, meglátja benne az alkotást, és lekaparja róla a fölösleget.”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában