Almanach

2022.10.01. 15:47

A gyarapodást hozta el az idei esztendő Váraljának

Idén is jelentős fejlesztéseket valósíthatott meg Váralja. A Mecsek lábánál található község az MFP forrásából is bőven meríthetett. Megújult a községháza, burkolatot kapott az úttest, falubusz szállítja a rászoruló időseket.

Szeri Árpád

A Nyárzáró Szüreti Napon a váraljai óvodások is bemutatkoztak a közönségnek. A nebulók a művelődési háznál vártak a felvonulás kezdetére. Fotó: Mártonfai Dénes

Jól indult az idei esztendő Váralja számára. Az amúgy is festői környezetben található község a 2021-es évre vonatkozóan elnyerte az ország legszebben feldíszített települése címet. Sziebert Éva polgármester elmondta: ez az elismerés annak köszönhető, hogy az országos internetes fotópályázaton a beküldött közel kettőszáznegyven felvétel közül Gűth Balázs Mikulás-házának fotója háromezernél is több szavazattal lett első. 

Hidegné Pakurár Elvira, az önkormányzat dolgozója a falubusz mellett. Fotó: Mártonfai Dénes

Ami jól kezdődik, jól is folytatódik: ez a mondás érvényesült idén Váralján, főleg a fejlesztéseket tekintve. Az önkormányzat kiemelkedő eredményt elérve pályázott a 2021-es Magyar Falu Programra. Sziebert Éva örömmel újságolta, hogy a polgármesteri hivatal felújítására közel harmincmillió forintot sikerült elnyerni. Már megtörtént a tetőszerkezet renoválása, az épület új cserepet is kapott. A villamosvezeték-rendszer felújítása mellett a homlokzatra és a főfalakra hőszigetelés került. 

Egy BM-es pályázat segítségével közel tizennyolcmillió forintból a korábban meglehetősen rossz állapotú Petőfi Sándor utca úttest-rekonstrukciója valósult meg. Az új burkolatnak köszönhetően szó szerint gördülékennyé vált a közlekedés, ezzel együtt a község képe is előnyére változott. 

A váraljaiak Hahnheimben, ahol utcát neveztek el a Tolna megyei településről.

Tizenötmillió forint MFP-s pénz a falubusz beszerzését tette lehetővé. Miként az Váralja honlapján olvasható, a korszerű, Ford típusú jármű rendszerbe állításával, valamint a május óta működő falugondnoki szolgálat közreműködésével több fontos célkitűzés valósul meg. Lehetőség nyílik arra, hogy a rászoruló idős lakosok eljussanak az egészségügyi intézménybe, az idősotthon lakói a szükséges szakorvosi vizsgálatra, az óvodások pedig különböző programokra. A helyi civil szerveződések a falubuszt évente két alkalommal díjmentesen vehetik igénybe. 

A környezet rendben tartásához, szépítéséhez szükséges kommunális eszközök beszerzésére csaknem tízmillió forint jutott. Így a már korábban elnyert erőgéphez, azaz kis traktorhoz pótkocsi, sószóró, vonólap, rézsű zúzó, árok­ásó és öntözőkocsi társul. 

Az idei MFP-nyeremények közé az a közel négymillió forint tartozik, mely az önkormányzati fenntartású temető sírhelyadatainak digitalizálására, a hozzá kapcsolódó eszközök beszerzésére, továbbá néhány régi pad kicserélésére és parkosításra szolgál. Ez a munka hamarosan elkezdődik. 

A Nemzeti Művelődési Intézet által a kistelepülési önkormányzatok rendezvényeinek támogatása jogcímén kapott forrásból a tavaszköszöntő családi falunapra is jutott egymillió forint. Ennek a támogatásnak üzenetértéke van, hiszen Váralja ismert és kellemes helyszíne a szabadidős, felhőtlen szórakozást biztosító rendezvényeknek. 

Ezen események közül már országos ismertséggel rendelkezik a nevét a jellegzetes váraljai lakodalmas kuglófról mint helyi ételkülönlegességről elnevezett kuglóffesztivál. Idén június 18-án már tizenhetedik alkalommal tartotta meg a község ezt a csak rá jellemző, a helyi hagyományokat is fémjelző és ápoló vigasságot. Reggel horgászversennyel indult a programsorozat, ami főzőversennyel folytatódott. Délután a szervezők kuglófdagasztásra invitálták a jelenlévőket, majd két órától kezdetét vette a kulturális programok sora. 

A Petőfi Sándor utcán immár szó szerint gördülékeny a közlekedés. Fotós: Mártonfai Dénes

Ugyancsak nagy érdeklődés mellett zajlott le szeptember 24-én a Nyárzáró Szüreti Nap. A szombaton tartott rendezvényen több meghívott település hagyományőrző táncosai is bemutatkoztak. A nagy sátor színpadán Sziebert Éva polgármester köszöntötte a közönséget, mindenkinek jó szórakozást kívánva. Ezután a Nagymányoki Glück Auf Tánccsoport lépett fel, őket a váraljai ovisok követték, majd a Kismányoki Aprónép, a Gyönki Grüne Wiese Tánccsoport és a Zombai Virágszálak produkcióinak tapsoltak a jelenlévők. A Mesélő Bőrönd Társulat interaktív előadása a legkisebbek számára jelentett különleges élményt. A késői órákba nyúló báli hangulatról a Biznisz Band, majd sztárvendégként a mulatós zene koronázatlan királya, Kaczor Feri gondoskodott. 

Hahnheim utcát nevezett el Váraljáról

A közelmúltban váraljai küldöttség utazott a Tolna megyei község német partnertelepülésére. A csapatot Németország Rajna-Pfalz tartományának Hahnheim nevű helyisége fogadta. A rendszeres, szívélyes kapcsolatot az 1999-ben aláírt testvértelepülési szerződés alapozta meg. A két év kényszerszünet utáni, már nagyon várt kötetlen beszélgetés mellett a váraljai delegáció ez alkalommal is betekintést nyerhetett a vendéglátó ország és tartomány történelmébe és kultúrájába.

A háromnapos, tartalmas és emlékezetes baráti találkozó kiemelt eseménye egyértelműen a Váralja utca felavatása volt. Hahnheim egy új építési területet jelölt ki, melyre előreláthatólag negyven ház épül fel. Ebből tíz már majdnem elkészült. A képviselő-testület egyhangú szavazata alapján az utcát a közel negyed évszázados szoros barátság szimbólumaként a magyar településről nevezték el. Werner Kalbfuss, Hahnheim polgármestere és Sziebert Éva, Váralja polgármestere együtt leplezte le az utcatáblát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában