Természeti értékek védelme

2022.10.31. 12:30

Megújította együttműködését a Gyulaj Zrt. és a rendőrség

A Gyulaj Zrt. és a megye rendőrségi vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a helyi erdők, a bennük található felbecsülhetetlen természeti értékek, továbbá a vadállomány megóvásának érdekében.

TN-információ

A Gyulaj Zrt. és rendőrség képviselői megerősítették az együttműködést (Forrás: Gyulaj Zrt.)

A Tolna megyei állami erdők, a bennük fellelhető természeti értékek vagyonvédelme és a vadállomány védelme fontos, kiemelt és társadalom által is elvárt feladata a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-nek, mely védelmi feladatokat ez idáig is elkötelezetten végezte, segítve a rendőrhatóság bűnmegelőző és bűnüldöző munkáját – tájékoztatott közleményében a Gyulaj Zrt. Mint írták, ennek nyomatékot adva 2011. február 22-én született meg egy szoros együttműködés a Rendőrség és a Gyulaj Zrt. között, amely az elmúlt évtizedben nagyon jó hatékonysággal fékezte az erdő, a természeti értékek és a vadállomány kárára elkövetett bűncselekményeket, mindemellett az elkövetők felderítését és a büntetőeljárások hatékony megindítását.

Az elmúlt több, mint tíz évben a szervezeti, működési struktúrák miatt ennek az együttműködésnek megújítása, aktualizálása, részben pedig az energiaválságból fakadó rendkívüli tűzifa iránti kereslettel párhuzamosan fokozódó falopás veszélye is szükségessé tette, hogy újra egyeztető megbeszélést folytassanak a Tamási-, a Bonyhádi-, a Dombóvári- és a Paksi Rendőrkapitányság vezetői és a Gyulaj Zrt. szakemberei.

Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója (jobbról) ismertette az elmúlt öt év bűnügyi beszámolóját az erdészeti- és vadászati bűncselekmények vonatkozásában. (Forrás: Gyulaj Zrt.)

A keddi találkozón házigazdaként, egyben első előadóként Gőbölös Péter, a Zrt. vezérigazgatója prezentációjában ismertette az elmúlt öt év bűnügyi beszámolóját az erdészeti- és vadászati bűncselekmények vonatkozásában. Felhívta a figyelmet a jelentősen megnövekedett lakossági tűzifaszállításokra és egyben kérte a rendőri szervek együttműködését ezek jogszerűségét ellenőrző fokozott vizsgálatra. Mint mondta, a Gyulaj Zrt. szakszemélyzete erőn felül teljesíti a jelentősen megnövekedett lakossági és önkormányzati szociális tűzifa igények kielégítése kapcsán. Viszont a visszaélésekkel szembeni küzdelemben – az eddigi hagyományosan jó és eredményes rendőrségi együttműködést is alapul véve – segítséget kér a vagyonbiztonság és a vagyonmegőrzés tekintetében nem csak az állami, hanem a magántulajdonú erdőkből származó faanyag esetében is. 

A második előadó, Antli István a Zrt. erdőgazdálkodási szakfelügyelője, a  a kitermelt faanyag, és az elejtett vad test – ellenőrzés során bemutatandó – kísérő papíralapú bizonylatainak ismertetésén túl kitért a faanyagtermelés és szállítás belső, jól szervezett, szigorúan szabályozott rendszerének működésére is.

Az előadásokat követően az ülés a felmerült kérdésekkel kapcsolatosan tartalmas, konstruktív és eredményes megbeszéléssel folytatódott, ahol az érintett négy rendőrkapitányság vezetőinek hozzászólásai, észrevételei és javaslatai hangoztak el. A rendőri vezetők – dr. Kuti István rendőr ezredes, a Tamási Rendőrkapitányság rendőrségi főtanácsosa, Megyeri Zsolt a Bonyhádi Rendőrkapitányság rendőr alezredese, dr. Bognár Szilveszter a Dombóvári Rendőrkapitányság rendőr ezredese, rendőrségi főtanácsosa és Végh Lajos a Paksi Rendőrkapitányság rendőr ezredese, rendőrségi főtanácsosa által elmondottak tovább erősítették a hatékony együttműködés lehetőségét. A megbeszélésen javaslataikkal segítették a közös munkát, annak hatékonyságát a Terrorelhárítási Központ részéről Felhősi László alezredes és az első megállapodás kezdeményezője, dr. Kovács Zoltán rendőr ezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság volt rendészeti főkapitány-helyettese.

Aláírásukkal erősítették meg az együttműködést (Forrás: Gyulaj Zrt.)

A megbeszélés zárásaként a Rendőrség és a Gyulaj Zrt. vezetői közösen aláírták az Együttműködési Megállapodást, melyben a résztvevő felek azt az elkötelezett szándékukat megerősítették, hogy a festői szépségű, pótolhatatlan értékű Tolna megyei erdők, a bennük található, felbecsülhetetlen természeti értékek, továbbá a vadállomány megóvásának, az orvvadászat visszaszorításának érdekében fokozott ellenőrzésekkel megelőzik a visszaéléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában