Tökfaragás, faültetés, árusítás

2022.10.25. 11:30

Újra sikert aratott a Tündérkerti Piac

Mozgalmasan telt a piaci hétvége a település szabadidőparkjában. Az őszi hangulatú vasárnap délutánon nem csak a legkülönbözőbb portékák voltak kaphatók, mint őszi virágok, gyümölcsök, zöldségek, sírcsokrok és különböző ehető finomságok, de a programkínálat is igen változatos volt.

Farkas Eszter

Tökfaragás

Forrás: Fb.

Ízletes, különleges helyi árukkal, tökfaragással, faültetéssel és igazi ínyencségekkel várta a Tündérkerti Piac a környékbelieket. A helyben sütött kenyérlángos mellett volt bográcsban készült bikfagaluska is, ami a töltött káposzta kukoricás változata, ez egy székely étel. 

– Bencze Mirának ültettünk egy japán cseresznye facsemetét, aki idén született – magyarázta a program szervezője, Illés Tiborné. – A tavalyi évben ugyanígy az októberi piac alkalmával három gyermeknek is helyeztünk el fákat. A falu tiszteletbeli kertésze, Nyáradi János ültette el a fát a gyermek édesapjával közösen. Egy emléklappal és pár fotóval tettük emlékezetessé ezt a napot számukra. Délután négy órától pedig tökfaragásra invitáltuk a gyermekeket.

Faültetés
Forrás: Fb.

A polgármester a faragáshoz húsz darab Halloween-tököt vásárolt. A szervező kiemelte, a tökfaragás mellett mesélt a hagyomány magyar hátteréről is. – A tökfaragás legalább annyira magyar hagyomány, mint amerikai. Nem az amerikaiak találmánya a tökfaragás, hanem ősi magyar szokás ebben az időszakban. Egészen visszanyúlik László király idejére és a régi népi élet, a népszokások kultúrájában volt helye, aminek célja az ijesztgetés, a heccelés volt a falusi fiatalok körében. Az elmúlt évhez hasonlóan szívesen ügyeskedtek a gyermekek, természetesen a vágóeszköz veszélye miatt szülői segítséggel folyt a munka.

Megtervezték, megrajzolták az arcokat, majd kifaragva, mécsessel, egy fotó erejéig a Tündérkerti kis ház köré tettük díszítésként. Természetesen mindenki hazavihette az alkotásokat. Az eső ugyan elmosta a piac végét, de így is értékes és szép délután volt az idelátogatók számára – hangsúlyozta a szervező. Illés Tiborné lapunknak elmondta, mindig látnak új arcokat is a piacon, ami örömmel tölti el őket. Szinte minden hónapban egy falunappal ér fel a kismányoki Tündérkert Piac.

Forrás: Fb.

– A szombati piaci napon Szentes Gábor készített drónfelvételeket a faluról, a piac kezdetéről, a faültetésről és a Labirintusról, amit tavasszal ültettünk a falu lakosai segítségével. Ilyennek nem láthattuk eddig, gyönyörű fentről. A labirintus felülnézetből egy várandós anyára emlékeztetett a benne összegömbölyödő, szunnyadó gyermekkel.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában