Elismerések

2022.10.25. 20:00

Ünnepi testületi ülésen díjazták Tamási legjobbjait

Az október 23-i városi megemlékezéshez kapcsolódóan ünnepi testületi ülést tartott vasárnap Tamási önkormányzata, amelynek részeként kitüntetéseket adtak át az arra érdemeseknek.

Gazsó Rita

Díjazottak az október 23-i, tamási városi ünnepségen (Beküldött fotó)

A Tamási Város Díszpolgára címet Orbán János Dénes József Attila-díjas, Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, prózaíró, irodalomszervező kapta, aki az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője, megjelenéséig a Magyar Idők, majd a Magyar Nemzet kulturális rovatvezetője, a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiumának vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Több száz publikációja jelent meg 1992 óta a Kárpát-medence több tucat fórumában: vers, próza, paródia, kritika, esszé, tanulmány, szín- és bábdarab, műfordítás, publicisztika alkotója. Műveit albán, angol, francia, német, olasz, orosz, román, spanyol, szlovák, szlovén nyelvre fordították le. Orbán János Dénessel a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjával a székfoglalóját követően már készítettünk interjút.

– Orbán János Dénes évekkel ezelőtt Tamásit választotta otthonául. Azóta a háttérből segíti az önkormányzat stratégiai tervezési folyamatait, a város fejlődését, gyarapodását szolgáló elképzeléseit. Tudását, a magyar művészeti életben betöltött központi szerepét, kapcsolatrendszerét, a helyi kezdeményezések felkarolásának, a város innovációs törekvéseinek szolgálatába állítja – hangzott el tevékenységét méltatva. Mindezekért Tamási Város Önkormányzati Képviselő-testülete idén neki adományozta a Tamási Város Díszpolgára címet, melyet Porga Ferenc polgármester, Gulyásné Dr. Könye Katalin jegyző és Széles András alpolgármester adott át.

A Tamási Város Közösségéért elismerést vehette át az idén 60. jubileumát ünneplő Tamási Koncert-Fúvószenekar nevében Varga Balázs karmester a város vezetőitől. A zenekart a fúvószenét népszerűsítő, annak nemzeti hagyományait ápoló művészeti munkája, példaértékű szakmai felkészültsége, hangzáskultúrája, kimagasló közösségépítő tevékenysége miatt tüntették ki a díjjal. 

Az együttes 1962-ben alakult úttörőzenekarként és már ebben az időben komoly hírnevet vívott ki magának, melyet az évtizedek alatt tovább erősített. – Hemerle János, Lukács Tibor, Markovics Gábor, Elek Péter, Varga Balázs, a zenekar karmesterei, mind sokat tettek azért, hogy ez a művészeti közösség hat évtizedig fennmaradjon és azóta is a város emblematikus együttese legyen. Közel ezer hazai fellépés, Berlintől Moszkváig közel 20 külföldi turné, nemzetközi versenydíjak, kiemelt arany minősítések, elismerések sora fémjelzi tevékenységüket – hangzott el a díjátadón. Művészeti munkájuk eredményeként 2003-ban kiérdemelték a Babits Mihály-díjat, 2013-ban a Csokonai Vitéz Mihály közösségi-díjat, 2015-ben pedig a "Tolna Megyéért-díjat. A zenekar elmúlt hat évtizedben végzett művészeti tevékenysége nemcsak az együttes munkásságát tette ismertté, hanem ezzel egyidejűleg öregbítette Tamási hírnevét is.

A Tamási Város Érdemes Pedagógusa címet hárman vehették át, díjat kapott Juhász Dénesné, aki 1954 óta végzi oktató-nevelő munkáját töretlen lelkiismeretességgel a ma már Würtz Ádámról elnevezett általános iskolában. – Pedagógiai munkásságát végig a nagy türelem, a kitartó munka, a pontosság és precizitás jellemezi, a felzárkóztatást épp olyan fontosnak tartja, mint a tehetséggondozást – hangsúlyozták a díj átadásakor. 

Érdemes pedagógus elismerést vehetett át Németh Lehelné, aki 1993-tól a Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium tanára. A szakképzési rendszer legutóbbi átalakulását követően, 2020-ban az intézmény vezető oktatójává vált, az idei év januárjától pedig a Vályi vezetőségének tagja, magas színvonalú szakmai-pedagógiai felkészültsége és tapasztalata elismeréseként kamarai és a megyei vizsgaközpont vizsgabizottsági tagjaként is tevékenykedik. A Vályi közösségének oszlopos tagja, minőségi szakmai-pedagógiai munkája és átlagon felüli teherbírása megkérdőjelezhetetlen – méltatták tevékenységét.

Egyed Sándor tősgyökeres tamásiként itt végezte általános és középiskolai tanulmányait. Matematika-fizika szakos tanári diplomájának 1990-es átvételét követően visszatért alma máterébe, a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnáziumban, ahol 32 éve oktatja a fiatalokat a matematika és a fizika rejtelmeire. Ő az immár hagyományossá vált Béri-verseny kiötlője, nevéhez kötődik a Paksi Atomerőműbe tett látogatások szervezése is. Több évtizede magas szakmai színvonalon végzett tevékenységéért, innovatív feladatellátásáért, széleskörű tudást igénylő munkájáért érdemelte ki a Tamási Város Érdemes Pedagógusa címet – hangsúlyozták a díj átadásakor.

A Dr. Várady János-díjat Holik Zoltánné kapta az idén, aki 1988 óta dolgozik a Tamási Rendelőintézetben. Eleinte körzeti ápolónőként, később szakaszisztensként dolgozott, majd foglalkozás-egészségügyi szakápolói diplomát szerzett. Az elmúlt 33 évben munkáját becsületesen, nagy szorgalommal, empátiával és legjobb tudása szerint végezte. Élt a nők 40 éves szolgálati ideje után igénybe vehető kedvezményes nyugdíj lehetőségével, de mellette tovább folytatta munkáját a megszokott teljes munkarendben, a tőle megszokott vitalitással.

A Tamási Város Közszolgálatáért díjban ketten részesültek. Szalai Gyuláné munkába állását követően is folyamatosan képezte magát, az általa ellátott szakterületekhez mindig megszerezte a szükséges szakmai képesítést. Közigazgatási alapvizsgát, majd szakvizsgát tett, később munkavállalási tanácsadó és kormányablak ügyintéző képesítést szerzett. A Tolna Megyei Kormányhivatal jogelődjéhez 1996-ban került, ahol majd 20 évig foglalkoztatási szakterületen dolgozott, ezt követően került az újonnan megnyíló Kormányablakba, ahol azóta is az osztály meghatározó alakja. – A közigazgatásban végzett munkája, magas-szintű szakmai tevékenysége, lelkiismeretes, felelősségteljes magatartása és hivatástudata teszi érdemessé a Tamási Város Közszolgálatáért elismerő címre – emelték ki a díjátadón.

Fencz Judit a Tamási Polgármesteri Hivatalban 2014-ben kezdte meg munkáját, ahol 2017-ig igazgatási ügyintéző munkakörben, a Titkársági és Igazgatási Osztály munkatársaként dolgozott. Azóta a polgármesteri hivatal egyik belső szervezeti egysége, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda dolgozójaként magas színvonalon látja el a beruházással és vagyongazdálkodással, üzemeltetéssel, intézményműködtetéssel kapcsolatos önkormányzati tevékenységek adminisztrációs és kiegészítő feladatait. Megbízható, fejlődésre törekvő, a beruházások háttérmunkáiban való részvételével hozzájárul a város fejlődéséhez – méltatták munkáját az elismerés átvátelekor.

Az idei évben Tamási Város Biztonságáért kitüntetést vehetett át Farkas Gabriella Nóra rendőr alezredes, aki 1995 óta dolgozik a Tamási Rendőrkapitányságon, kezdetben járőrként, majd igazgatásrendészeti előadóként, később kiemelt főelőadóként bűnmegelőzési és sajtóreferensként. Ezután, 2007-től a Bűnügyi Osztályon fővizsgálóként látott el szolgálatot, 2015-től pedig az akkor megalakult Bűnügyi technikai és helyszínelő alosztályon főnyomozó beosztásába került, majd az alosztály vezetője lett. Az elismerést a Tamási Rendőrkapitányságon 27 éve, magas színvonalon, szakszerűen és hatékonyan végzett munkájáért, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért érdemelte ki – hangsúlyozták munkáját méltatva.

A Tamási Város Sportjáért kitüntetést ezúttal Sipos Norbert kapta, aki tízéves korától tagja a Tamási SE labdarúgó szakosztályának, ifjúsági, majd felnőtt edzői irányításával eredményes labdarúgói, majd még sikeresebb utánpótlás edzői pályafutás áll mögötte. Aktív szerepet vállalt az utánpótlás szakosztály elnökségében is. Tevékenysége révén, munkájának eredményeként ez a korosztály napjainkra a legsikeresebb Tolna megyében. Ennek legfrissebb eredménye, hogy a 2021-22-es idényben a Tolna megyei U-13-as és a Somogy megyei U14-es bajnokságot is Sipos Norbert tanítványai nyerték meg, szinte veretlenül. Mindezekkel kiérdemelte a város sportjáért adományozott elismerést – emelték ki a méltatásában.

A Tamási Ifjú Tehetsége díjat hatan érdemelték ki idén: Gerencsér Zalán, aki a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola végzős tanulójaként kitűnő tanulmányi eredménye mellett a matematika területén nyújt kimagasló teljesítményt, Varga-Pintér Kata, a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium kivételes nyelvi tehetségű diákja, Teplán Boldizsár, a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium diákja, aki a sport területén jeleskedik, Nagy Márk, a Tolna Megyei Szakképzési Centrum Vályi Péter Szakképző Iskola tanulója, aki kiváló példa arra, hogy egy fiatal az élet számos területén nyújthat olyan teljesítményt, mely példát mutathat saját korosztálya számára, Papp Péter, a Vályi Péter Szakképző Iskola mezőgazdasági gépész tanulója, aki a szakmai tárgyak elsajátítása során nemcsak az osztály, hanem az iskola diáksága közül is kiemelkedett és Vagyóczki Adrián Patrik, a Vályi Péter Szakképző Iskola hegesztő diákja, aki szorgalmával, kiemelkedő tanulmányi eredményével, szakmai alázatával emelkedett ki társai közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában