Tárgyalás

2022.11.16. 20:04

Az unokázós csaló minden vádat tagadott a bíróságon

Unokázós csalók néven híresült el az a büntetőügy, melyet nemrég tárgyalt a Szekszárdi Járásbíróság.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Korábban megírtuk, hogy két szekszárdi idős asszonyt akartak becsapni, de mindketten résen voltak. A vád szerint egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, sajókazai férfi, aki akkoriban az Egyesült Királyságban élt, elhatározta, hogy unokázós csalás néven ismertté vált bűncselekményeket fog elkövetni, és ezekből fogja megélhetését biztosítani. Ennek érdekében egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelyet ő maga irányított külföldről, míg a Magyarországon élő, az utasításai szerint eljáró, vele rokoni kapcsolatban álló ember szervezte be a magyarországi további bűnelkövetőket, az úgynevezett futárokat.

Elkövetési módszerük az volt, hogy a bűnszervezetet vezető férfi Magyarországon élő, idős, egyedülálló személyeket hívott fel a sértettek vezetékes telefonján. Magát jellemzően a sértett közeli hozzátartozójának, fiának, unokájának adta ki, és azt állította, hogy a sértett hozzátartozója személyi sérüléssel járó autóbalesetet okozott, amely során nagy értékű kár keletkezett, illetve gyermek sérültje is van a balesetnek.

Az időskorú sértettek szeretteikért érzett aggódalmát kihasználva a telefonáló nagyobb összegű készpénzt kért azért, hogy rendezni tudja az állítólagos balesettel okozott kárt. Miután a sértetteket sikerült megtéveszteni, a szervezet vezetője felhívta a korábban beszervezett magyarországi futárokat, akik átvették a kicsalt pénzösszegeket. A pénz felét a futároknak az Egyesült Királyságban élő vezetőnek kellett eljuttatniuk, míg a másik feléből a magyarországi elkövetők részesültek.

Az eredeti vád szerinti bűncselekményekben az elsőrendű vádlott futárként, a másodrendű vádlott barátnő pedig kísérőként vett részt. Minden esetben együtt utaztak a megadott címekre, és összesen négy időskorú sértettől vettek át több százezer forint készpénzt. Ezzel összesen mintegy 2 millió forint kárt okoztak a sértetteknek. A harmadrendű vádlott – tudva a vádlott-társai szándékáról – egy alkalommal sofőrként nyújtott segítséget a bűncselekmény elkövetéséhez.

A járásbíróság a másod- és harmadrendű vádlottak tekintetében, akik a cselekményt beismerték, korábban már ítéletet hozott, az ügyet pedig a futár elsőrendű vádlott vonatkozásában folytatta, aki a bűncselekmény elkövetését tagadta.

Időközben az Egyesült Királyságból kiadták a bűnszervezet irányítóját, aki ellen az ügyészség szintén vádat emelt az előbbi négy, illetve még további két hasonló bűncselekmény miatt. Ellene jelenleg az ország több pontján is vádat emeltek ugyanilyen unokázós csalási cselekmények miatt. A bíróság az ügyet egyesítette a futárral szemben még folyamatban lévő üggyel, és hosszas bizonyítást folytat benne, mivel a telefonáló férfi vádlott minden ellene felhozott vádat tagad.

A bíróság a tárgyaláson a tettestársak és a sértettek vallomásait ismertette hosszasan az elkövetőkkel. Az ügy befejezéséhez azonban további bizonyítás szükséges, ezért a bíróság a tárgyalást jövő évben folytatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában